UBLAŽITE REUMATOIDNI ARTRITIS

by | 21.10.2021

 Pored lekova, koji su osnova terapije, ima sve više saznanja da bi, na primer, biljke kao što su đumbir, majčina dušica ili crni biber mogli biti od pomoći, kada je u pitanju ublažavanje posledica ove zapaljenske bolesti

 

Reumatoidni artritis je ozbiljna bolest, koja se nekada može završiti trajnim invaliditetom. Pored lekova, koji su osnova terapije, ima sve više saznanja da bi, na primer, biljke kao što su đumbir, majčina dušica ili crni biber mogli biti od pomoći, kada je u pitanju ublažavanje posledica ove zapaljenske bolesti. Reumatoidni artritis spada u grupu takozvanih sistemskih bolesti vezivnog tkiva. Reč je o hroničnom zapaljenskom reumatskom oboljenju, koje pre svega zahvata zglobove, ali nekad i unutrašnje organe.

Cimet

Cimet je snažan antioksidans. Smatra se da štiti ćelije od napada slobodnih radikala i snažno reguliše nivo šećera u krvi, holesterol, pa čak i kognitivne funkcije ljudi. Prema jednom istraživanju, kod žena koje su patile od reumatoidnog artritisa, i koje su tokom osam nedelja, svakog dana u vidu kapsula unosile po pet stotina miligrama cimeta, zabeležen je značajan pad C-reaktivnog proteina, markera upalnog procesa u telu, a primećeno je i manje otoka na zglobovima pacijenata.

 Kurkuma

Zlatan začin, koristi se u mnogim kuhinjama, u ajurvedskoj medicini, a u Kini se njom leče mnoga stanja, pa i artritis. Deluje antiinflamatorno i analgetski, tvrdi istraživanje iz 2016. Dodajte kurkumu u supe, čorbe, jer sa crnim biberom kurkuma dostiže svoj pun efekat, smatraju neki stručnjaci. Tvrdi se da kurkuma razređuje krv, pa je treba pažljivo koristiti, ako pijete antikoagulantnu terapiju.

 Beli luk

Može da pomogne kod bolova izazvanih reumatoidnim artritisom. Studija rađena na životinjama potvrdila je da beli luk može sprečiti razaranje hrskavice i uticati na intenzitet upale

 Majčina dušica

Majčina dušica je moćno antioksidantno sredstvo i još jedan prirodan lek protiv upala. Prema istraživanjima, za olakšanje smetnji izazvanih ovom bolešću, većina ljudi koji pate od reumatoidnog artritisa koriste majčinu dušicu. Sveža majčina dušica je odličan začin za jela od mesa, piletinu, pasulj, paradajz i specijalitete od jaja. Mnogo se koristi na Mediteranu i na Bliskom istoku. Stručnjaci ipak upozoravaju da ne preterujete, jer preteranu upotrebu ovog začina mogu pratiti nuspojave.

Crni biber

Crni biber jedan je od najčešće korišćenih začina za poboljšanje ukusa svakodnevnih jela. Svoje moćno delovanje duguje pipe­rinu, aktivnom jedinjenju koje blagotvorno deluje na zdravlje.  Deluje antioksidantno, antimikrobno, antiin­fla­matorno i pomaže rad digestivnog trak­ta. Studija objavljena u septembru 2018. godine, u evropskom časopisu za far­ma­kol­ogiju, sugeriše da davanje piperinske kise­line deluje proti­vupalno i sprečava pojavu otoka. Ranija istraživanja, objavljena u ča­so­pisu Arthritis Research & Therapy, ot­krila su da je primena piperina ublažila upa­le, bol i druge simptome artritisa kod živ­o­tinja.

Upotreba svih ovih sastojaka je ug­lav­nom bezbedna, a neki doktori ipak savetuju da se navedeni začini koriste najmanje dva sata pre ili posle terapije lekovima, kako bi se izbegli neželjeni efekti. U slučaju da pokušate primenu jačih doza ovih začina, obavezno se posavetujte sa lekarom.

Đumbir

Koristi se vekovima u Aziji jer deluje antiinflamatorno i onemogućava stvaranje leukotriena i sintezu prostaglandina, koji stvaraju bol i upale, tvrdi istraživanje iz 2014, objavljeno u časopisu Artritis. Zbog ovog svojstva, stručnjaci savetuju da se svež đumbir dodaje u jela od povrća, salate, napitke.

Zeleni čaj

Vekovima se koristi u Aziji, sadrži polifenole, supstance bogate antioksidansima, koje mogu da ublaže upalna stanja, zaštite zglobove i ojačaju imunitet. Studija iz 2017, objavljenja u međunarodnom časopisu za reumatske bolesti International Journal of Rheumatic Diseases, poredila je uticaj zelenog i crnog čaja na zapaljenski proces i zeleni čaj je pokazao bolje dejstvo. Popijte svakog dana po jednu šolju ovog čaja.