UBLAŽITE PREHLADU I GLAVOBOLJU: NAPRAVITE INHALATOR

by | 06.12.2022

 Kada zbog prehlade ne možemo da dišemo, našli smo rešenje koje neće poremetiti prirodnu odbranu tela od bolesti

 

Da biste napravili prirodni inhalator za nos, trebaće vam: jedan prazan stik balzama za usne, pamučna tkanina ili vata od kvalitetnog pamuka, makaze, pet kapi eteričnog ulja eukaliptusa (koristiti za decu preko 10 godina) i štapić za jelo.

 

Uputstvo za pripremu: Isecite tkaninu na tanke trake dužine oko 8 cm i širine 0.5 cm ili koristite vatu. Umotajte dva do tri komada, stavite u tubu gurajući nadole štapićem za jelo. Dodajte eterično ulje. Stavite još tkanine na vrh, gurajući nadole. Postavite tkaninu na dno kao podlogu za ulje, a zatim još jednu čistu tkaninu na vrh, kako eterično ulje ne bi bilo prejako za sinuse. Zatvorite svoj inhalator i označite ga etiketom.

 Način upotrebe: Skinite poklopac i udahnite iz tube u svaku nozdrvu. Ako je potrebno, osvežite inhalator sa još nekoliko kapi eteričnog ulja.

Domaće inhalatore možete koristiti i za druga stanja kao što su glavobolje, kao pomoćno sredstvo za spavanje, itd. Evo nekoliko ideja:

 Upala nosnih prolaza

Koristite pet do deset kapi eteričnog ulja kamilice za ublažavanje upale. Ponekad nazalni prolazi mogu biti otečeni, a kamilica može da pomogne da se to ublaži.

Akne i bubuljice u nosu

Koristite eterično ulje geranijuma u inhalatoru da biste pomogli u lečenju akni u nosnim prolazima. Bubuljice i akne mogu ući u nos i to će pomoći da se nežno izleče.

Suvi nos

Za suv nos koristite pet do deset ka­pi eteričnog ulja ruže. Eterično ulje ru­že ima svojstva koja mogu da umire i omekšaju unutrašnjost nosa. Ovo de­lu­je veoma dobro kada vam je unutraš­njost nosa suva i ispucala, a boli na dodir.

Glavobolja

Za glavobolju koristite pet kapi eteričnog ulja nane. Nana otvara nosne prolaze i propušta više kiseonika u mozak, smanjujući efekte nekih vrsta glavobolja.

 Miran san

Koristite nekoliko kapi eteričnog ulja lavande za pomoć pri spavanju. Lavanda smiruje mozak i telo, omogućavajući da san dođe prirodnije nego od upotrebe lekova.