HUMUS ČUVA SRCE

by | 06.12.2022

 Ukusni namaz od leblebija, koji čini sastavni deo mnogih srednjoistočnih kuhinja, tek unazad nekoliko godina dobio je na popularnosti u zapadnim zemljama

U poslednje vreme u celom svetu beleži se značajan rast potražnje za hu­mu­som i to zbog toga što je on prepoznat kao bezglutenska na­­mirnica, zbog čega su se brojni Amerikanci, ali i Srbi, zainteresovali za ovaj zdravi namaz. Ali koliko je humus zaista zdrav? Evo šta kažu stručnjaci…

Tradicionalni humus dobija se od samlevene leblebije, ma­sli­novog ulja, tahinija, od­no­sno paste od susama, li­mu­novog soka i začina, a ovaj miks smatra se hranom bogatom nutrijentima. Barem tako tvrdi Elizabet Mateo, dijetetičarka iz “Sargent Choice Nutrition Centra” u sklopu Univerziteta u Bostonu.

Humus pruža više vita­mina i minerala od bilo kojeg drugog umaka ili namaza – izjavila je Mateo, dodajući kako ovaj popularni namaz sadrži kalcijum, folnu kiselinu i magnezijum.

Ova mešavina hranljivih sastojaka takođe može da sta­bilizuje šećer u krvi i pomogne u sprečavanju bolest srca, tvrdi dijetetičarka Lindzi Pajn iz Los Anđelesa. Humus sadrži najpotrebnije makro­nutrijente – zdrave masti, belančevine i vlakna, što nas čine sitima i zadovoljnima i ključ su za održavanje zdrave težine.

Baš kao pasulj, sočivo, grašak i druge suve i jestive le­gu­minozne semenke, leblebija predstavlja dobar izvor pro­te­i­na i vlakana u poređenju s dru­gim biljkama. Ali nemojte oče­ki­vati da ćete dobiti svoju po­tre­bnu dnevnu dozu samo od njega – dve kašičice humusa sa­drže dva grama proteina i gram vlakana, a preporučena dnevna doza za odraslu osobu iznosi oko 50 grama proteina, dok je preporučena doza di­je­tal­nih vlakana za žene 25 gra­ma, a za muškarce 38 grama dnevno.

Leblebija takođe ne sadrži u potpunosti potrebnu dnevnu količinu belančevina, što znači da humus nema sve bitne ami­nokiseline koje imaju meso, riba, mlečni proizvodi i jaja.

Koji je najzdraviji način konzumacije humusa?

Iako humus obiluje zdravim sastojcima, to ne znači da treba da pojedete celo pakovanje u jednom obroku.

– Humus sadrži relativno puno kalorija zbog tahinija i ulja koje sadrži – ističe Anđela Lemond, dijetetičarka i PR američke Akademije za nutricionizam i dijetetiku.

Humus kupljen u pro­dav­nici obično sadrži oko 70 ka­lo­rija na dve kašičice, zato je vrlo lako pre­terati s kalorijskim unosom ukoliko ne doziramo kon­zu­maciju po obroku.

Takođe treba paziti na namirnice koje imamo običaj da jedemo s humusom, kao što su hleb, čips, krekeri, koje u tren oka ono što je trebalo da bude niskokaloričan obrok pretvaraju u kalorijsku bombu. Umesto ovih namirnica, pro­bajte da ga kombinujete sa sirovim povrćem poput paprike, brokolija, celera i šargarepe, u kombinaciji s kukuruzom u salati. Humus možete da pomešate s dresingom za salatu ili da ga poslužite kao umak uz namirnice bogate proteinima poput ribe i piletine. Ako vam je teško da se odreknete hleba, birajte onaj od celog zrna, obogaćenog proteinima i vlaknima.

 

Recept za slatki humus

Potrebno:

– šolja kuvane leblebije,

– 8 svežih urmi,

– kašika istopljenog kokosovog ulja,

– kašika kakaoa,

– aroma ruma ili vanile.

Sameljete leblebije, urmama izvadite koštice i kuvajte ih u pola šolje vode. Izgnječiti i ostaviti da se ohlade. Sve sastojke ponovo samleti u blenderu.

Tagovi: