Humus je prirodni antidepresiv jer povećava nivo serotonina

by | 22.05.2024
Humus je prirodni antidepresiv jer povećava nivo serotonina

Da li ste znali da je humus je prirodni antidepresiv sa efektima sličnim lekovima koji se koriste za lečenje bolesti. Pruža osećaj blagostanja zbog svoje sposobnosti da poveća nivo “hormona sreće”.

Prednosti humusa čine ga izuzetnim jelom. Pored toga što je bogat vitaminima i antioksidansima, prirodni je antidepresiv, poboljšava varenje i pomaže u kontroli apetita.

Zašto je humus prirodni antidepresiv?

Ako volite leblebiju, volećete humus. Ova primamljiva pasta nije ništa drugo do mešavina limunovog soka, maslinovog ulja, belog luka, paprike, susama, maslina i kao osnova: lebelebija. Recept se malo razlikuje od zemlje do zemlje, ali njegovi sastojci ne mogu biti zdraviji. U stvari, mnoge studije, koje ćemo detaljno opisati u nastavku, već ga opisuju kao superhranu i efikasan lek za lečenje depresije.

Šta je humus?

Humus je osnovno jelo u kuhinji Bliskog istoka. Zemlje poput Turske, Lebe, Sirije, pa čak i Grčke i Kipra često uživaju u ovom zdravom receptu. Iako možete pronaći humus u mnogim supermarketima, ima mnogo ljudi koji ga više vole da prave kod kuće kako bi garantovali svežinu i kvalitet sastojaka.

Svež limunov sok, malo mekog slanutka i začini po vašem ličnom ukusu garantovaće najbogatiji humus koji će sigurno biti u skladu sa vašim željama. Koje prednosti ima ova meka i ukusna pasta? Reći ćemo vam:

Studija iz 2007. koju je sproveo Univerzitet u Tel Avivu (Izrael) otkrila je sledeće: Humus je prirodni antidepresiv sa efektima sličnim lekovima koji se koriste za lečenje bolesti.
Humus pruža osećaj blagostanja zbog svoje sposobnosti da poveća lučenje serotonina. To se objašnjava zdravom kombinacijom paprike i maslinovog ulja. Oba sadrže vrstu aminokiseline koja podstiče ovaj hormon. Humus vas opušta i pomaže da zaspite.

Zahvaljujući maslinovom ulju i limunovom soku, takođe je bogat antioksidansima koji pomažu varenje. Pored toga, puni i reguliše nivo šećera u krvi. Zanimljivo je znati da je deo ishrane mnogih sportista zbog energije koju pruža.

Fantastična namirnica za celu porodicu

Već znate da je humus bogat biljnim proteinima, ali pogledajte njegove nutritivne vrednosti, zbog čega je fantastična za celu porodicu! Ovo je nutritivni profil humusa:

  • Gvožđe
  • Kalijum
  • Kalcijum
  • Vitamini B kompleksa
  • Magnezijum
  • Folna kiselina (savršena za trudnice i decu koja rastu).

Bogat je tiaminom i riboflavinom, dve vrste vitamina koji jačaju mišiće i nervni sistem.
Humus takođe sadrži retinol, osnovno jedinjenje koje održava tkiva mladim i elastičnim.
Zbog visokog sadržaja antioksidansa, humus je odličan za lečenje hipertenzije i poboljšanje zdravlja srca. Ova hrana je takođe dobra za eliminaciju mokraćne kiseline zahvaljujući svojim diuretičkim svojstvima.

Poboljšava varenje

Da li patite od zatvora? Da li treba da očistite debelo crevo i telo uopšte? Zatim dodajte humus kao redovan deo vaše ishrane. Zdravi ugljeni hidrati se polako apsorbuju, obezbeđujući stabilnu energiju i regulišući nivo šećera u krvi.

Vlakna u leblebiji zajedno sa limunovim sokom, belim lukom, maslinovim uljem i zdravim začinima poboljšavaju crevni tranzit i pomažu u izbacivanju toksina iz debelog creva. Osim toga, zahvaljujući snazi antioksidanata i belog luka, koji deluje kao prirodni antibiotik, pomaže u borbi protiv mnogih štetnih ćelija koje mogu da se razviju u tumor.

Elena Katkova / gettyimages.com