TRI NAPITKA ZA BISTAR UM

by | 25.11.2021

Mozak je najvažniji organ u našem telu, upravlja svim drugim organima i kao svaki motor mora da ima optimalne i najbolje zalihe tečnosti

Zeleni sokovi
Sokovi napravljeni od zelenog povrća puni su hlorofila, koji je od ključne važnosti za čišćenje tela i otklanjanje upalnih procesa u organizmu. Telo će bolje apsorbovati na ovaj način pripremljeno povrće, ali imajte na umu da zeleni sokovi nikako ne mogu biti zamena za zeleno povrće. Istraživanja sprovedena u Sjedinjenim Državama ukazuju da ljudi koji jedu više voća i povrća manje obolevaju od kognitivnih problema u kasnijem životom dobu, u poređenju sa vršnjacima koji ne koriste ove namirnice često.

 

Čaj
Samo jedna šoljica zelenog čaja može da smanji rizik od demencije i depresije. Svojim delovanjem ova vrsta čaja utiče na kortizol, hormon stresa. Pojedina istraživanja sugerišu da u nekim slučajevima šoljica čaja smanjuje nivo depresije za dvadeset i jedan odsto.

Pijenje prosečno dve šoljice zelenog čaja dnevno, tokom deset godina, pre­ma jednoj studiji, bitno je smanjilo nivo LDL holesterola, poznatog i kao „loš„ holesterol. Zbog mnogih osobina, zeleni čaj može preventivno da de­lu­je na niz bolesti kao što su kancer, dijabetes, gojaznost, Alchajmerova bolest.

Neke studije tvrde da tanin, koji se nalazi u čaju, ublažava dejstvo lekova. Kinezi govore da čajevi uništavaju medikamente.

Zeleni čaj takođe sadrži amino-kiselinu L-tenin, za koju je utvrđeno da pomaže kod smanjenja stresa. Istraživanja pokazuju da kombinacija kofeina i L-tanina poboljšava rad mozga jačanjem radne memorije i pažnje kao i smanjenjem teskobe

 

Kokosova voda
Sve popularniji napitak među onima koji propagiraju zdrav način života i nešto drugačiji u odnosu na kokosovo mleko. Nalazi se u središtu zelenih plodova kokosovog oraha, koji sadrže do četiri decilitra ove vode, i u trenutku branja stari su pet do sedam meseci. Kokosova voda sadrži antioksidanse, kao što je vitamin C, i pomaže u borbi sa stresom. Smanjuje pritisak i nivo šećera u krvi.