ARONIJA IDEALNA ZA DIJABETIČARE I ONE KOJI ŽELE DA OČISTE JETRU

by | 25.11.2021

Ako vam smeta opor ukus soka, dodajte bobice u smutije i sokove

 

Aronija utiče na kompletan imunitet, odličan je antioksidant, deluje antivirusno i antikancerogeno a konzumira se sveža, sušena ili u obliku soka. Takođe, sok od aronije ne sadrži gluten a dnevna preporučena količina soka je do pola litra.

Rani rezultati brojnih laboratorijskih studija ukazuju da bi ove bobice mogle značajno da pomognu u slučaju raka, dijabetesa i smanjenja oksidantnog stresa, odnosno oštećenja organa.

Rane studije potvrđuju da aronija ima potencijale u borbi protiv insulinske rezistencije, a izvesno je da nema direktan uticaj na povećanje nivoa šećera u krvi. Tajna je u retkom voćnom šećeru koji se zove sorbitol, poznatom prirodnom zaslađivaču koji ima veliku energetsku vrednost, kao i velikoj količini vlakana koja učestvuju u regulaciji insulina, ali i probave. Zbog toga je aronija važna namirnica koju bi osobe sa dijabetesom trebalo da uključe u svoj režim ishrane, koja im neće naškoditi, već će učestvovati u kontroli nivoa glukoze u krvi. Njima se posebno preporučuje upotreba hladno ceđenog soka od aronije.

Antioksidantna svojstva aronije mogla bi da imaju značajan uticaj na regeneraciju i poboljšanje zdravlja jetre. Kod miševa sa oštećenjem jetre, voćni sok od aronije je umanjio simptome i poboljšao njeno opšte zdravlje. Aronija je upravo zbog visokog sadržaja andioksidanata korisna i za čišćenje celog organizma, a u tom procesu jetra ima najvažniju ulogu.

Aronija sadrži skoro sve vitamine: C, A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9 i najvažnije minerale, među kojima su: gvožđe, cink, kalijum, kalcijum, fosfor, jod i mangan. U njoj su i ogromne količine andioksidanata, posebno tanini i flavonoidi, među kojima prednjači antocijanin.
Antocijanin je zaslužan i za manji oksidantni stres u ćelijama mozga koji izaziva demenciju, Alchajmerovu bolest i druge poremećaje naših kognitivnih funkcija. Takođe, značajan je i njegov uticaj na kožu jer zatezanjem sprečava starenje. Zaustavlja proces stvaranja bora i pojavu fleka na koži, staračkih pega i pigmentnih mrlja, a može da pomogne i u zarastanju rana i ožiljaka.

Najkorisnije su ako searonija uzima sirova, ali nekim ljudima smeta oporost i osećaj isušivanja i „skupljanja“ usta. Kada aroniju dodate u pite ili palačinke, ovog efekta neće biti. Takođe, bobice možete da dodate žitaricama, umešate ih u jogurt ili kao dodatak hlebu, kolačima ili drugim testima.