TIKVICE – LEKOVITO VOĆE SA JESTIVIM CVETOVIMA

by | 27.05.2022

 Odlične su za snižavanje holesterola, zdravlje srca i krvnih sudova, mršavljenje, lep ten…

 

Tikvice su biljka iz porodice bundeva. Zapravo su voće, ali ih ljudi svrstavaju u povrće.
Boja može biti žuta, zelena i svetlo zelena. Dele se na zimske i letnje. Kod tikvica su jestivi i cvetovi od kojih se prave mnogi mediteranski specijaliteti.

Dijetom sa tikvicama možete izgubiti 4-6 kg mesečno. Ako tikvice koristite za mršavljenje, bolje je da ih ne ljuštite, jer u kori ima najviše dijetalnih vlakana i nemojte im dodavati puno masnoće.

Kora tikvice  krije brojne hranjive sastojke, baš poput njenog mesa i semenki.

U francuskoj i italijanskog kuhinji spremaju se i cvetovi od tikvica, za koje gurmani tvrde da su ukusniji od samih tikvica.

Prema botanici tikvice su voće, iako ih se u kulinarstvu tretira isključivo kao povrće.

Nutritivna vrednost sirovih tikvica je velika. Osim ugljenih hidrata, proteina i masti, one sadrže i minerale: mangan, magnezijum, fosfor, bakar, gvožđe, cink i kalcijum. Verovali ili ne, tikvice su odličan izvor vitamina C, a sadrže i vitamine B kompleksa, tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, folnu kiselinu, pirodoksin, te vitamin K. Tu su još dijetalna vlakna, lutein, zeaksantin, te beta karoten.

Hranjive materije koje su prisutne u tikvicama dobre su za srce.  Dijetalna vlakna iz tikvica pomažu u snižavanju holesterola, a  visok nivo vitamina C i drugih vitamina sprečava oksidaciju holesterola, čime se opet ometa nastanak ateroskleroze.

Nutrijenti koje sadrži tikvica blagotvorno deluju i na zdravlje probavnog sistema. Zbog velikog sadržaja dijetalnih vlakana smanjuje se resorpcija masti, pa su pogodne za dijetu kod i kod triglicerida.

Ako imate problematičnu kožu s mitiserima, aknama i bubuljicama, ulje iz semenki tikvice možete dodati u kreme i maske za lice. To će pomoći da se koža vašeg lica umiri. Tikvice usporavaju starenje, otklanjaju nervozu i pospešuju san.

Ulje dobijeno iz semenki tikvice sadrži mnoge vitamine i minerale, više od 60% nezasićenih masnih kiselina, a bogato je i omega 3 i 6 esencijalnim masnim kiselinama, koje su zaslužne za lep izgled kože, energiju organizma, zdravlje reproduktivnih organa i bolju funkciju mozga. Još jedno od lekovitih svojstava ulja tikvice je da leči rane, opekotine i ispucanu kožu.

Savet plus: Iskoristite prirodno svojstvo tikvice za dobijanje meke i lepe kože. Isecite tikvicu na tanke kriške, te ih poslažite na kožu lica. Ostavite da deluju 20 minuta kako bi pore apsorbovale minerale. Isperite lice mlakom vodom.