TAJNE MRŠAVLJENJA 50+

by | 26.06.2022

Lični trener otkriva dobre navike koje će vam pomoći da izgubite težinu tokom menopauze

 

Sa početkom menopauze, mnoge žene osećaju pad energije, dolazi do povećanja telesne težine i smanjenja fizičke aktivnosti. Ali, to ne znači da je tokom ovog perioda nemoguće izgubiti težinu. Da, stari trikovi mogu da prestanu da funkcionišu, ali ne treba odustajati – potrebno je da savladate nove tehnike i steknete nove navike.
Majkl Fajermen je poznati lični trener, čije usluge koriste mnoge zvezde. Govorio je o prednostima gubitka težine tokom menopauze, počevši tako što je rekao da dobre navike u ishrani „pomažu da smršate, da se osećate srećnije i imate više energije“.
Evo nekoliko tajni za mršavljenje koje će vam pomoći da se oslobodite neželjenih kilograma tokom menopauze:
Pokušajte da jedete redovne obroke i zdrave grickalice u isto vreme svakog dana jer će vam to pomoći da vaš šećer u krvi bude stabilan. Redovna zdrava ishrana pomaže da se vaše telo obezbedi stalnim izvorom goriva i može pomoći da vaše raspoloženje bude stabilno, tako da ne preskačite obroke!
Da biste izgubili težinu tokom menopauze, obavezno jedite raznovrsnu hranu bogatu hranljivim materijama sa pravom mešavinom proteina, ugljenih hidrata i zdravih masti.
Posebno se preporučuje hrana bogata vlaknima od celog zrna, uključujući:
• kinoa
• braon pirinač
• ovas
• integralni hleb
Pored toga, preporučuje se da u svoju ishranu dodate hranu bogatu omega-3, kao što su:
• divlja riba
• lan
• chia semenke
• orasi
Takođe, ne zaboravite da ostanete hidrirani. Majkl Fajermen je podsetio da žene treba da piju dva litra vode dnevno da bi ubrzale proces mršavljenja. Naime, često mešamo žeđ sa glađu i jedemo umesto da samo pijemo vodu.
Što se tiče namirnica koje treba izbegavati, Majkl je upozorio da je u nekom trenutku za žene najbolje da u potpunosti isključe kofein, kao i rafinisani šećer. „Veoma je primamljivo oslanjati se na kofein i šećer da biste prebrodili stresan dan“, rekao je lični trener. „Smanjite beli skrob i namirnice kao što su beli hleb, žitarice, beli krompir bez kore i beli pirinač jer oni mogu usporiti proces mršavljenja i smanjiti libido. Pored skrobnih namirnica, treba eliminisati i šećer. Konzumirajte manje rafinisanog šećera, kao što su voćni sokovi, čokoladice, energetska pića i peciva, jer oni uzrokuju porast nivoa šećera u krvi poput tobogana“, rekao je stručnjak. „Kada šećer u krvi naglo poraste i opadne, to može dovesti do kratkotrajnog naleta energije… ali onda nastaje osećaj umora i razdražljivosti.”
Osim toga, stručnjak je savetovao da pratite unos natrijuma. „Ako jedete hranu bogatu soli, to može izazvati povećanje masnih ćelija“, zaključio je on. “Smanjite unos natrijuma i jedite puno vlakana i integralnih žitarica kao što su mekinje i ovsena kaša, voće i povrće. Oni pomažu u uklanjanju toksina iz gastrointestinalnog trakta.“
Poznati trener je naglasio da je kako starimo posebno važno da naučimo da razlikujemo zdravu hranu od štetne i da obratimo pažnju na to kako ona utiče na valunge. „Važno je da naučite da prepoznate koja hrana i pića izazivaju talase vrućine i da ih smanjite ili ih u potpunosti izbegavate“, rekao je Majkl. „Vruća i začinjena hrana, pića sa kofeinom i alkohol takođe mogu izazvati neprijatne talase vrućine.“