Ovo suvo voće nikada ne treba jesti za doručak – proverite zašto!

by | 14.02.2024
Ovo suvo voće nikada ne treba jesti za doručak - proverite zašto!

Odluke koje donosimo ujutru kada pokušavamo da se zdravo hranimo mogu imati veliki uticaj na to kako se osećamo tokom celog dana. Ovo suvo voće se ne preporučuje za doručak. 

Nije svako suvo voće pogodno za jelo ujutru, uprkos činjenici da se često hvali zbog svog nutritivnog sadržaja.

Suvo voće koje se ne preporučuje za doručak

Evo 5 suvih plodova koji možda nisu najbolji jutarnji saputnici i kako mogu uticati na varenje i nivo šećera u krvi.

Suvo voće koje nije dobro za jutarnji obrok: Grožđe

Suvo grožđe je puno hranljivih materija i prirodnih šećera. Međutim, konzumiranje na prazan stomak ujutru može dovesti do naglog skoka nivoa šećera u krvi.

Suvo grožđe možete upariti sa orasima kako biste sprečili njihovu koncentrisanu slatkoću za oborok tokom dana.

Suve smokve

Suve smokve su užina bogata vlaknima, koja nudi bezbroj vitamina i minerala. Ali pazite – dolaze sa velikom dozom prirodnih šećera. Na prazan stomak, mogu izazvati nelagodnost ili nadimanje.

Možete da ih kombinujete sa proteinima ili celim zrnima za užinu tokom dana. Ovo ne samo da poboljšava ravnotežu ishrane, već i minimizira potencijalne probavne nelagodnosti.

Suve urme

Urme, ukusno slatke i bogate energijom, možda nisu idealan solo nastup ujutru. Njihovi prirodni šećeri mogu dovesti do brzog skoka šećera u krvi.

Da biste uživali u urmama bez neželjenih efekata, razmislite o tome da ih udružite sa izvorom proteina ili zdravim mastima. Ova kombinacija ne samo da obuzdava navalu šećera, već i obezbeđuje trajnu energiju.

Suve kajsije

Sušene kajsije imaju impresivan niz vitamina i minerala, ali njihov visok prirodni sadržaj šećera može poremetiti varenje kada se konzumira u prekomernoj količini na prazan stomak.

Uparite suve kajsije sa izvorom proteina ili celim žitaricama. Na ovaj način možete uživati u njihovim nutritivnim prednostima bez ugrožavanja procesa varenja tokom dana.

Suve šljive

Suve šljive, slavljene zbog svojih dobrobiti za varenje zbog visokog sadržaja vlakana, mogu biti jutarnji mač sa dve oštrice. Iako su vlakna korisna, suve šljive sadrže i prirodne šećere koji, kada se konzumiraju sami, mogu izazvati laksativni efekat kod nekih osoba.

Da biste uspostavili ravnotežu, konzumirajte suve šljive u umerenim količinama ili ih uparite sa hranom koja sprečava njihova laksativna svojstva, kao obrok tokom dana.

5PH / gettyimages.com