SUPERHRANA KOJA ŠTITI OD RAKA

by | 18.07.2023

Patlidžan se koristi širom sveta hiljadama godina kao deo zdrave, tradicionalne bliskoistočne i mediteranske ishrane

SUPERHRANA KOJA ŠTITI OD RAKA  

Ova superhrana koja štiti od raka je posebno omiljena zbog svoje jarko ljubičaste boje, mesnate kože, jedinstveno gorkog, ali prijatnog ukusa — i naravno mnogih zdravstvenih bebefita.

Patlidžan: Superhrana koja štiti od raka

Patlidžan ima mnogo toga da ponudi: veliku količinu antioksidanata, specijalnih fitonutrijenata, uključujući fenolna jedinjenja, flavonoide, kao i brojne vitamine i minerale. Pored toga, ima malo kalorija i bogat je vlaknima.

Dragoceni nasunin

Patlidžan sadrži pomalo retku i izuzetno korisnu vrstu antioksidansa poznatog kao nasunin. On je jedan od ključnih faktora koji doprinose zdravstvenim prednostima ishrane patlidžana. Kao i drugi antioksidansi, ima sposobnost da se bori protiv oštećenja slobodnih radikala u telu, što je često uzrok razvoja bolesti i mehanizam starenja tela.

Većina nasunina prisutnog u ovom povrću nalazi se u njegovoj ljubičastoj kožici, tako da je konzumiranje cele stvari, uključujući i koru, važno da biste iskoristili sve zdravstvene prednosti.

Prema studijama, nasunin je moćan borac protiv upale i oksidativnog stresa, delujući kao čistač O2 i „helator“ gvožđa, koji može zaštititi od peroksidacije lipida.

Nasunin pomaže gvožđu da se apsorbuje u telu i da veže molekule za otrovne metalne agense, kao što su živa, arsen i olovo, koji se zatim mogu izneti iz tela, što rezultira detoksikacijom. Nakupljaju toksini mogu dovesti do niza bolesti, uključujući rak, bolesti srca, artritis i još mnogo toga.

Kako ova superhrana štiti od raka

Smatra se da u patlidžanu postoji 13 vrsta zaštitnih fenolnih kiselina u značajnim količinama. Različite vrste patlidžana imaju različite nivoe antioksidanata i fitonutrijenata, ali svi dele slične kvalitete u svojoj sposobnosti da se bore protiv raka. Patlidžan sadrži i hlorogensku kiseline. To je tip polifenola koji je povezan sa prednostima kao što su regulacija metabolizma glukoze i lipida.

Osim toga, hlorogenska kiselina se nalazi u ćelijskim zidovima određenih biljaka i poznato je da je veoma korisna u zaustavljanju slobodnih radikala da formiraju ćelije raka i dovode do rasta tumora raka. Pored svojih anti-mutagenih i antitumorskih efekata, veruje se da hlorgenska kiselina deluje antimikrobno, anti-LDL (loš holesterol) i antivirusno, što znači da štiti od različitih nivoa zapaljenja i formiranja bolesti.

Napomena

Patlidžan ima visok sadržaj oksalne kiseline, što je povezano sa povećanim rizikom od stvaranja kamena u bubregu i artritisa. Takođe, moguće je da izazove alergiju kod osoba koje su alergične na paradajz i paprike.

 

Foto: Qwart / gettyimages.com