STO OSAMDESET MILIONA KORAKA PROTIV DIJABETESA

by | 29.08.2022

 Za nepune dve godine kroz projekat „Otvori plavi krug“, korisnici aplikacije prešli su skoro 140.000 kilometara, tokom individualnih i grupnih šetnji stazama zdravlja, što je više od tri kruga oko naše planete.

Za nepune dve godine kroz projekat „Otvori plavi krug“, korisnici aplikacije prešli su skoro 140.000 kilometara, odnosno 180.000.000 koraka, tokom individualnih i grupnih šetnji stazama zdravlja, što je više od tri kruga oko naše planete. Zahvaljujući njima aktivirane su donacije u vrednosti od čak pet miliona dinara, koje su većim delom iskorišćene za rekonstrukciju staza zdravlja na Adi Ciganliji i u Bajfordovoj i Zvezdarskoj šumi u Beogradu.

Deo donacije opredeljen je i za širenje projekta na Čačak, Niš i Suboticu.

I zato, ako se pitate kako da pomognete sebi ili svom bližnjem u borbi protiv dijabetesa i gojazanosti i sačuvate zdravlje od začaranog kruga stresa koji život u urbanim sredinama danas sa sobom nosi – otvorite plavi krug! Redovno šetajte, edukujte se i beležite pređene kilometre.

Tokom organizovanih šetnji stazama zdravlja u Beogradu ili planinarskim rutama u okolini Čačka i Niša, učesnici imaju priliku da razgovaraju sa doktorima, medicinskim sestrama, trenerima i nutricionistima o kontroli bolesti, prevenciji i zdravim životnim navikama. Stručnjaci preporučuju dva do tri sata umerene fizičke aktivnosti nedeljno, i zato je šetnja idealna. Ona ubrzava metabolizam, smanjuje rizik od dijabetesa i gojaznosti, organizam postaje otporniji na bolesti, a vreme provedeno u prirodi i u društvu čini nas i srećnijim.

Za one koji žele aktivnije šetnje, “Otvori plavi krug“ obezbedio je i besplatne škole nordijskog hodanja u trajanju od dva meseca, prilagođene ciljevima projekta.

Projekat „Otvori plavi krug“ deo je globalne inicijative „Gradovi koji menjaju dijabetes.