Zašto su probiotici i prebiotici tako važni za zdravlje i koja je njihova fukcija?

by | 11.05.2024
Zašto su probiotici i prebiotici tako važni za zdravlje i koja je njihova fukcija?

Probiotici i prebiotici balansiraju mikrobiotu creva. Poremećaj creve flore može izazvati akne, čir na želucu, gojaznost i gljivične infekcije, kao i druge poremećaje.

Naše telo ima trilione mikroba, koji, iako mikroskopski, igraju ključnu ulogu u našem opštem zdravlju i dobrobiti. Oni formiraju mikrobiom koji često gubi ravnotežu kada je previše izložen nekoliko agresora, uključujući antibiotike, alkohol, masnu masnu hranu, začinjenu hranu, pa čak i kontaminiranu hranu ili vodu.

Zanimljivo je da čak i kratka promena lokacije za kratko poslovno putovanje kroz gradove može poremetiti ravnotežu mikrobioma creva. Takav disbalans je često povezan sa drastičnim promenama u sastavu hrane, vode i začina koji se konzumiraju tokom putovanja.

Probiotici i prebiotici za zdravlje creva

Mikrobna neravnoteža izazvana agresorima nije nužno trenutna, ali poremećaj može postati primetan kao sindrom iritabilnog creva, akne, čir na želucu, gojaznost, vaginoza i gljivične infekcije.

Međutim, ponovnim uspostavljanjem prirodne mikrobiote tela, možemo ih popraviti. S tim u vezi, probiotici i prebiotici mogu promovisati mikrobiotu creva, utičući na naše opšte zdravlje i dobrobit.

Šta su probiotici i prebiotici?

Probiotici su živi mikroorganizmi koji se sastoje od dobrih bakterija i nekih kvasaca koji mogu poboljšati naše blagostanje. Probiotici, koji se nalaze u fermentisanoj hrani kao što su mlaćenica, jogurt, kombuča i kimči, igraju ključnu ulogu u varenju, olakšavaju apsorpciju hranljivih materija, ublažavaju simptome poput sindroma iritabilnog creva i dijareje i podržavaju imunološku funkciju.

Štaviše, istraživanja navode da probiotici mogu pomoći u rešavanju problema kao što su loše varenje, ekcem, alergije i gojaznost. Još jedan veliki problem koji probiotici pomažu u rešavanju su UTI i srodni simptomi koji muče većinu žena koje često putuju na posao ili u slobodno vreme.

Prljavi javni toaleti, pa čak i naizgled čisti toaleti u hotelima i restoranima često su zaraženi bakterijama i virusima, koji remete ravnotežu vaginalnog okruženja, uzrokujući UTI.

Probiotici promovišu zdravlje vagine pomažući u lečenju infekcija i obezbeđujući olakšanje od njihovih simptoma. Na primer, vaginalna mikrobiota, koja uglavnom obuhvata vrste Lactobacillus, je od vitalnog značaja za sprečavanje infekcija i održavanje uravnoteženog vaginalnog okruženja.

Obično, uvođenjem probiotika koji pripadaju povoljnoj vaginalnoj mikrobioti, sojeva Lactobacillus, žene mogu zadržati svoju prirodnu ravnotežu i preokrenuti stanja poput gljivičnih infekcija i bakterijske vaginoze.

Prebiotici su nesvarljiva vlakna koja se nalaze u bananama, zobi, luku, mahunarkama i celim žitaricama. Kada se konzumiraju, prebiotici prisutni u hrani prolaze kroz gornji gastrointestinalni trakt i stimulišu aktivnost dobrih bakterija, omogućavajući uravnoteženu mikrobiotu.

Simbiotska veza za zdrav ekosistem creva

Uravnotežena kombinacija probiotika i prebiotika stvara simbiotski odnos koji balansira mikrobiom creva, što pomaže na ove načine:

Zdrav ekosistem creva efikasno olakšava varenje i apsorpciju esencijalnih hranljivih materija iz konzumirane hrane. Pomažući varenje, ublažava simptome gastrointestinalnih problema, posebno dijareje.

Uravnotežena mikrobiota creva takođe može zaštititi od štetnih mikroorganizama i sprečiti pojavu prekomernih aktivnosti koje izazivaju upale ili autoimune bolesti. Kondicioniranjem imunološkog odgovora organizma, i probiotici i prebiotici jačaju ljudski imuni sistem, čineći ga manje podložnim rastućim infekcijama.

Prema istraživanjima, okruženje creva takođe može uticati na nečije raspoloženje, opšte ponašanje i kognitivne funkcije, što ih čini ključnim za mentalno blagostanje. Pored toga, može pomoći u rešavanju problema kao što su UTI i pružiti olakšanje od nelagodnosti. Na ovaj način čuva zdravlje urinarnog i crevnog sistema.

Sinergija između probiotika i prebiotika je ključna za negovanje zdravog crevnog ekosistema i podržavanje zdravlja vagine. Može se postići harmoničan balans svesnim dodavanjem hrane i dijetetskih suplemenata bogatih probioticima i prebioticima u režim ishrane.

bit245 / gettyimages.com