ŠTA DA JEDETE DA BISTE SMANJILI SIMPTOME PSORIJAZE

by | 08.07.2022

Izbegavajte hranu koja deluje kao okidač: crveno meso, šećere, mlečne proizvode i alkohol

Psorijaza stvara upalu. Određene namirnice takođe dovode do upale. Izbegavanje takve hrane moglo bi da poboljša simptome, a to su: crveno meso, rafinisan šećer, obrađena hrana i mlečni proizvodi.

Oboleli od psorijaze izloženi su većem riziku od gojaznosti i bolestima koje nastaju kao posledica gojaznosti, kao i depresije.

Za obolele od psorijaze najvažnije je da se pridržavaju redovne terapije i propisane nege, a kao što je poznato, na kožu značajan efekat ima i hrana. Donosimo šta se obolelima od psorijaze preporučuje u ishrani i šta bi trebalo da izbegavaju.

Ovih pet promena načina života može da pomogne u ublažavanju simptoma psorijaze i smanjenju broja napada.

 Izbegavaj hranu koja deluje kao okidač

Psorijaza stvara upalu. Određene namirnice takođe dovode do upale. Izbegavanje takve hrane moglo bi da poboljša simptome, a to su: crveno meso, rafinisan šećer, obrađena hrana i mlečni proizvodi.

Razmisli o uzimanju vitamina

Pojedini lekari preporučuju ishranu bogatu vitaminima, pre nego li vitamine u obliku tableta. Međutim, čak i onima koji se najzdravije hrane, potrebna je pomoć u pronalaženju hranljivih materija. Pitajte svog lekara treba li da uzimate neke vitamine kao dodatak ishrani.

Smršaj

Ako imaš prekomernu telesnu težinu, gubitak težine može da smanji težinu stanja. Gubitak težine takođe može da tret­mane učini efikas­nijim. Nejasno je kako težina utiče na psorijazu, pa čak i ako simptomi ostanu nepromenjeni. Ipak, gubitak težine je dobar razlog za celokupno zdravlje.

Pij manje alkohola

Konzumacija alkohola može povećati rizik od jake upale. Obolelima se često preporučuje da uzimaju manje alkohola ili da ga se potpuno liše.

.Jedi hranu zdravu za srce

Smanji unos zasićenih masti. Zasićene masti nalaze se u životinjskim proizvodima poput mesa i mlečnih proizvoda. Povećaj unos nemasnih proteina koji sadrže omega 3 masne kiseline, kao što su losos, sardine i škampi. Biljni izvori omega 3 su orasi, semenke lana i soja.