KOJE NAPITKE DA IZBEGAVATE NA +35

by | 07.07.2022

Gazirani i slatki sokovi loš su izbor za velike vrućine

 

Jedan od mnogih užitaka leta je širok izbor ukusnih bezalkoholnih pića – od sokova do ledenog čaja – koji nam prijaju tokom vrelih letnjih dana. Nažalost, loša vest je da nisu svi letnji poprularni napici zdravi i neki od njih mogu uticati na vaše zdravlje.
Otkrijte koje napitke treba izbegavati tokom leta, a i inače:
Slatka gazirana pića
Slatka gazirana pića su prave šećerne bombe. Jedna čaša može imati čak 7 kašičica šećera, a ova količina glukoze će uvek izazvati skokove šećera u krvi, što na kraju može dovesti do dijabetesa i problema sa pankreasom.
Dijetalna soda takođe nije zdrava – često sadrži veoma štetne veštačke zaslađivače (ksilitol sorbitol, manitol, maltitol itd.). Mogu izazvati hronične glavobolje i negativno uticati na hormonsku ravnotežu.
Korisna alternativa: nezaslađeno voćno piće ili sokovi od bobica (trešnje, borovnice, brusnice itd).
Ledeni čaj
Reč je o pićima iz prodavnice u limenkama ili flašama, maskiranim u prirodni čaj. U stvari, takav „čaj“  sadrži i mnoge štetne hemijske aditive.
Zdrava alternativa: pravi zeleni čaj, skuvan i ohlađen.
Kombuha
Popularno piće poslednjih godina, koje bi (idealno) trebalo da bude zasnovano na kombuhi, u stvari sadrži i mnogo aditiva i šećera. Većina brendova kombuhi dodaje najmanje 20 grama šećera po porciji, što lako može dovesti do dijabetesa i disfunkcije pankreasa.
Zdrava alternativa: domaća kombuha bez šećera.
Slatki sokovi
Sokovi u tetrapaku su takođe šećerne bombe maskirane kao zdrava hrana. U stvari, sokovi iz prodavnice sadrže često više šećera i konzervansa od gaziranih pića. Sveže ceđene sokove takođe ne treba zloupotrebljavati zbog velike količine koncentrovane fruktoze koja se uvek pretvara u mast u jetri, što može dovesti do gojaznosti i razvoja kardiovaskularnih bolesti.
Zdrava alternativa je nezaslađeno voćno piće, prirodni sokovi od bobica ili povrća.
Limunada
Limunada u flašama i konzervama nije mnogo bolja od obične sode ili ledenog čaja. Takođe sadrži oko 7 kašičica šećera po porciji.
Zdrava alternativa: domaća limunada ili samo voda sa limunovim sokom.