SPAS ZA ŽENSKE HORMONE, JETRU, ANKSIOZNOST

by | 25.08.2021

Čaj od anđelike koristi se decenijama u  narodnoj medicini kao lek kod najrazličitijih bolesti

 

Čaj od anđelike koristi se decenijama u tradicionalnoj, narodnoj medicini kao lek od najrazličitijih bolesti. I pored dobrih svojstava ove biljke, za koju se veruje da je u srednjem veku spasla mnoge Evropljane od kuge, doktori savetuju oprez, posebno ako imate oboljenja srca, visok krvni pritisak ili čir na želucu. Trudnice i dojilje bi morale da izbegavaju čajeve ili suplemente koji sadrže anđeliku.

Pomoć kod menopauze

Jedna od najčešćih upotreba vrste sinensis, posebno u tradicionalnoj kineskoj medicini, jeste kod simptoma menopauze i ženskih hormonskih problema. Smatra se da je biljka delotvorna za valunge ili noćno znojenje.

Pojedina istraživanja navode da je pad serotonina krivac za valunge i smatra se da koren anđelike može da pomogne u održavanju ili povećanju nivoa ovog hormona. Ipak, i ovde nema dovoljno naučnih dokaza koji bi potvrdili ovu tvrdnju.

Smanjuje anksioznost

Postoje neki ubedljivi dokazi iz studija na životinjama da vrsta Archangelica može pomoći u smanjenju anksioznosti. Studije na pacovima utvrdile su da ekstrakt biljke opušta životinje, ali nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili ovaj uticaj i na čoveka.

Zarastanje rana

Vrsta Archangelica Chinensis može pospešiti zarastanje rana podsticanjem angiogeneze ili stvaranjem novih krvnih sudova. Neki dokazi idu u prilog činjenici da ova biljka može da bude od koristi kada je u pitanju zarastanje rana koje su posledica dijabetesa.

Eliminiše viruse

Vrsta Archangelica može, kako se smatra, eliminisati štetne bakterije, viruse i gljivice. Pojedine studije tvrde da esencijalno ulje anđelike smanjuje razvoj bakterija ešerihije koli. Neka izolovana jedinjenja, iz korena biljke, uključujući imperatorin, deluju antivirusno na virus herpes simpleks. Esen­ci­jalno, vrsta Arc­hangelica je dobar konzervans za hranu i sprečava razvoj buđi.

 Smanjuje upalne procese

Vrsta A. Chinensis može pružiti, kako se smatra, i zaštitu od osteoartritisa i reu­ma­toid­nog artritisa. Pretpostavlja se da upotreba anđelike sinensis mo­že smanjiti upalne procese i sprečiti upalu zglobova kod osteoartritisa. Kad je u pitanju reumatoidni artritis, ova biljka može uticati na zapaljena i smanjiti bol. Potrebno je ipak uraditi još dodatnih istraživanja, kako bi doktori mogli sa sigurnošću da tvrde da će biljka izlečiti ove bolesti.

Neželjeni efekti

Koren anđelike, posebno sinensis, ima neželjene efekte u interakciji sa nekim lekovima. Smatra se da može podići krvni pritisak i stvoriti srčane probleme. Vrsta anđelika sinensis može u sadejstvu sa razređivačima krvi, poput varfarina, izazvati opasna i potencijalno fatalna krvarenja. Biljka može da izazove i fotodermatitis i kontaktni dermatitis. Nema dokaza koliko je angelika sigurna za trudnice i dojilje, pa se ovim ženama savetuje da je izbegavaju. Koren angelike se prodaje u vidu suplemenata ili čaja. Nije, ipak, do kraja poznato u kojim dozama je bezbedna.