SOK OD CVEKLE ZA ZIMSKI DETOKS

by | 08.01.2022

 Očistite krv, jetru i organe za varenje

 

Ako želite da svom or­ganizmu i jetri priuštite odlično čišćenje tokom zi­me, svakako sebi pripremite sok od sveže cvekle! Kon­zuma­cijom njenog soka u organizam ćete brže uneti važne nutrijente i antioksidanse.

Upravo zbog toga cvekla je i odličan dodatak ishrani za spor­tis­te jer im trenutno daje ener­giju i snagu.

Zahvaljujući bogatstvu vi­tamina C i gvožđa, cvekla po­maže stvaranju hemoglobina u krvi, zato je odličan prirodan lek za anemiju.

Unosom ovog soka opskr­bi­ćete organizam sa više mine­rala kalijuma nego da koristite samo svež koren u komadu.

To je najbolje prirodno sredstvo za čišćenje organizma koje daje snažan podsticaj radu svih vaših organa.

Cvekla je bogata nitratima koji se u krvi pretvaraju u azot- oksid. Oksid pomaže širenju i opuštanju krvnih sudova i ujedno snižava krvni pritisak.  

Sveži sokovi od povrća, po­put cvekle, odlični su i za osobe sa oslabljenom funkcijom jetre, jer njihovim unosom mo­gu lakše i brže apsorbovati hran­lji­­ve materije u probavnom traktu.   

Izvrstan čistač jetre

Od davnina je poznato da cvekla izvrsno čisti krv. Zahva­ljujući sastojku glutationu, ovo korenasto povrće podstiče eliminaciju otpadnih materija, toksina, čak i teških metala iz organizma.

Upravo je glutation ključan sastojak koji učestvuje u čišćenju jetre i organa za varenje.

Cvekla zapravo sadrži fito­nutrijent betalain, koji dop­rinosi stvaranju glutationa. Na taj na­čin pomaže telu da neutrališe toksine i daje im mogućnost to­pi­vosti u vodi. Zahvaljujući tome, toksini mogu da se izlu­če pre­ko urina i izbace iz organizma.

Betalain iz cvekle je i snažan antioksidans koji deluje protiv­upal­no. Unosom soka od cvekle smanjiće se i kiselost organizma i doprineti pH ravnoteži krvi.

Za čišćenje

Ovaj sok najbolje je prip­re­miti u sokovniku, ali može vam poslužiti i blender malo jače snage. Ako koristite blender, sok ćete dodatno morati da procedite i da odvojite pulpu.

Za pripremu soka uvek tražite svežu i čvrstu cveklu, sa neoš­te­ćenom korom. Ali, koru možete i oljuštiti. Sok je najbolje popiti ujutru natašte. Možete ga konzumirati svaki dan sve dok ne ose­tite poboljšanje.  

Sastojci: Pola kilograma opra­ne sveže cvekle, veći kras­tavac, jabuka, svežanj peršuna, limun i komadić svežeg đum­bira.

Priprema: Operite sve sas­tojke i izrežite ih na manje ko­made kako bi stali u soko­vnik. Li­mun i đumbir oljuštite. Stavite ma­lo­-pomalo sastojke u soko­v­nik dok ne napravite sok. Sok je najbolje popiti odmah ili u roku od 48 sati. Ako ćete ga piti kasnije, prelijte ga u po­sudu sa čvrstim poklopcem i os­tavite u frižideru. 

Priprema u blenderu:

Izrezane sastojke ubacite u blender pa dodajte trećinu šoljice vode. Dobro izmiksujte na naj­većoj brzini, pa procedite sok kroz gazu. Za više vlakana, mo­žete konzumirati sok zajedno sa pulpom.