SOK OD CELERA SPUŠTA HOLESTEROL, OLAKŠAVA PROBAVU I SMIRUJE NERVE

by | 14.07.2021

Najzdraviji recept od celera osvežava, odličan je diuretik, eliminiše nesanicu

Prema mišljenju istraživača, celer smanjuje nivo holesterola čak sedam puta, i to ako jedete samo dve stabljike na dan. Celer, takođe, pomaže u izlučivanju žučne kiseline koja uklanja holesterol iz tela. Celerov sok pun je hranljivih materija i spada među najzdravije napitke koje možete da unesete u telo. Zbog toga što je veoma alkalan, uravnotežuje pH organizma koji je zbog industrijski prerađene hrane često zakiseljen. Pogledajte šta sve leči.
Listovi celera bogati su vitaminom A, dok su peteljke izvrstan izvor vitamina B1, B2, B6 i C, puni su kalijuma, folne kiseline, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, fosfora, natrijuma i esencijalnih amino-kiselina. Tu su i biljni hormoni i vrlo vredna eterična ulja koja daju celeru specifičan miris. Ova ulja posebno dobro deluju na nervni sistem i umiruju.
Zanimljivo da je celer bogat natrijumom koji je drugačiji od soli koju obično koristimo u kuhinji. Naime, kuhinjska so sastoji se od netopivih anorganskih spojeva koji dovode do razvoja proširenih vena, oštećenja arterija i drugih bolesti. Natrijum iz celera je topiv u vodi i telo može bolje da ga iskoristi i istovremeno održi hidrantnost ćelija.

Za jednu čašu ovog zdravog napitka potrebno vam je: Dve stotine dvadeset grama naseckanih stabljika celera i voda.

Priprema: Operite i očistite celer. Isecite stabljiku celera na komadiće. Ubacite u sokovnik ili blender, potom dodajte malo vode. Uključite sokovnik i ostavite da radi sve dok ne dobijete tečnost, bez komadića ili ostataka celera. Procedite sok za svaki slučaj i vaš napitak je spreman.
Ako vam u početku ipak bude teško da se priviknete na snažan ukus celerovog soka, preporučujemo vam da isprobate sok od celera sa dodatkom brokolija, šargarepe i krastavca.

Za celer je poznato da sadrži barem osam vrsta antikancerogenih sastojaka. Istraživanje na Univerzitetu Ratgers u Nju Džersiju pokazalo je da celer sadrži brojne sastojke koji sprečavaju širenje raka, kao što su acetilen i folna kiselina. Kumarin je još jedna fitohemikalija koja sprečava štetan uticaj slobodnih radikala i služi u prevenciji razvoja raka debelog creva i želuca.

Laboratorijske studije pokazuju da butil-ftalid, hemijsko jedinjenje iz celera, može da pomogne u smanjenju LDL (lošeg) holesterola. Prema mišljenju istraživača sa Univerziteta u Čikagu, celer smanjuje nivo holesterola čak sedam puta, i to ako jedete samo dve stabljike na dan. Celer takođe pomaže u izlučivanju žučne kiseline koja uklanja holesterol iz tela.

Posebne hranljive materije iz vlakana celera pomažu pokretljivosti creva. To celer čini prirodnim laksativom koji pomaže da se oslobodite zatvora. Pomaže opuštanju nerava iscrpljenih farmaceutskim laksativima.
Kalijum i natrijum u celerovom soku snažni su regulatori koji stimulišu proizvodnju urina i tako pomažu da se telo oslobodi od viška tečnosti.Poliacetilen u celeru olakšava upale, uključujući reumatoidni artritis, osteoartritis, giht, astmu i bronhitis. Studija koja je objavila američka Nacionalna akademije nauka pokazala je da druga snažna fitohemikalija iz celera, luteolin, sprečava aktivaciju puteva koji dovode do upala u mozgu. Luteolin takođe inhibira višak proizvodnje TNF-alfa, direktnog uzroka upale. Celerov sok možete piti koliko god želite, bez straha od predoziranja, ali pazite samo da je organskog porekla, da ne sadrži štetne pesticide.
Minerali i eterična ulja u celerovom soku deluju smirujuće na nervni sistem, što je korisno za one koje muči nesanica. Visok nivo magnezijuma pomoći će da se opustite i utonete u umirujući san.
Celer pomaže kod smanjenja visokog krvnog pritiska. Istraživanja pokazuju da svakodnevno ispijanje celerovog soka tokom sedam dana može značajno da pomogne u smanjenju krvnog pritiska. Jedinjenje pod imenom ftalid pomaže da se krvni sudovi šire i omoguće lakši protok krvi. Ftalidi smanjuju i nivo hormona stresa, koji, između ostalog, izazivaju sužavanje krvnih sudova. Neverovatno, ali celer ne snižava nizak pritisak.
Ispijanje celerovog soka tokom dana pomaže da obuzdate želju za slatkim. Punite želudac, ali ne unosite kalorije.
Celerov sok sa velikim učinkom izbacuje toksine iz tela, tako pomaže u razbijanju i izbacivanju mokraćnih i žučnih kamenova.Celerov sok biće od koristi onima koji pate od slabe seksualne želje ali istovremeno ne stvara neobuzdanu želju, kao što je slučaj sa nekim farmaceutskim preparatima. Celer balansira sistem. Celer se može slobodno mešati sa drugim sokovima od voća i povrća, na primer sokom od šargarepe, jabuke ili krastavca.