SIRĆE OD LAVANDE: NENADMAŠAN POMOĆNIK U KUĆI

by | 20.05.2023

Ovo jeftino, a efikasno sredstvo ima višestruku ulogu u domaćinstvu

SIRĆE OD LAVANDE: NENADMAŠAN POMOĆNIK U KUĆI  

lUkoliko ste osetljivi na omekšivače, sredstva za pranje staklenih površina ili želite da se zaštitite od insekata i krpelja koristite sirće od lavande. Sipajte ga u kupku kada želite da se opustite

Napravite sirće od lavande

Sirće od lavnade pravite na sledeći način. Cvetove skinite sa stabljike, stavite ih u čistu teglu i prelijte sirćetom. Dovoljno je da ¼ teglice napinite cvetom lavande. Možete da koristite sveže ili suve cvetove. Odmah dobro zatvorite teglicu kako biste zadržali isparenja. Nemojte koristiti metalni poklopac, već umesto njega plastični. Važno je da preko teglice prvo postavite foliju pa tek onda dobro zatvorite poklopac. Čuvajte ovu teglicu na hladnom i tamnom mestu nekoliko nedelja uz povremeno mućkanje. Procedite i sipajte u čistu flašicu.

Za šta sve možete da koristite sirće od lavande

1. Omekšivač

Ukoliko vam klasični omekšivači iritiraju kožu, koristite lavandino sirće. U posudicu namenjenu za sipanje omekšivača u mašini za pranje veša sipajte 1/4 šolje lavandinog sirćeta. Osim što veš lepo miriše, već će biti izuzetno čist jer lavanda ima antibakterijska svojstva. Ukoliko želite jači miris, dodajte nekoliko kapi esencijalnog ulja lavande.

2. Sprej protiv insekata

Da li ste znali da je miris lavande odbija insekte i krpelj? U bocu s raspršivačem sipajte 2 dl lavandinog sirćeta i 2 dl vode i izmućkajte pre upotrebe. U ovaj rastvor možete da dodate i dve do tri kapi esencijalnog ulja, na primer eukaliptusa. Poprskajte se ovim sprejom kada odlazite u prirodu.

3. Sredstvo za ispiranje kose

Več nakon prvog tretmana kosa će vam zablistati. Pomešajte 1 dl sirćeta s 2 dl vode. Isperite vodom šampon iz kose, nanesite ovaj rastvor, dobro utrljajte i isperite.

4. Čišćenje staklenih površina

Mnogim osobama smeta miris sredstvava za čišćenje. Ako i vi spadate u tu grupu, onda korsitite lavandino sirće za pranje prozora i brisanje staklenih površina. Pomešajte 2 dl lavandinog sirčeta sa 2 dl vode i dodajte prstohvat kukuruznog skroba. Dobro izmućkajte i dobili ste odlično sredstvo za čišćenje. S ovim sirćetom možete i da uklanjate masnoće s kuhinjskih površina. Možete i da perete čaše jer će postati vidljivo sjajnije.

5. Opuštajuća kupku

Kupka od lavnade je dobra za detoksikaciju, deluje opuštajuće za telo i um. Samo dodajte nekoliko kapi sirćeta od lavande i uživajte u kupci.

 

Foto: LiliGraphie / gettyimages.com