Sedeća kupka: Prednosti i faktori rizika

by | 14.09.2023
Sedeća kupka

Topla kupka može da ublaži bol i nelagodnost iz perineuma!

Sedeća kupka postala je popularna zbog svojih višestrukih prednosti i zanemarljivih neželjenih efekata. Ne samo da deluje kod menstrualnih grčeva, već je prepisan i za ublažavanje bolova kod hemoroida, analnih fisura, zatvora, prostatitisa, pa čak i u postnatalnoj fazi vaginalnog porođaja.

Sedeća kupka olakšava bol

Osobama koje imaju otok, svrab ili bol u perinealnom predelu (koji se sastoji od vulve, anusa i uretre) lekari često predlažu da ga okupaju u kadi napunjenoj umirujućom toplom vodom – koja se zove sedeća kupka. Sipajte malo tople vode, otprilike do dva pedlja, proverite da je temperatura vode ugodna i uronite u nju donji deo tela do karlice. Radite ovo 3 puta dnevno ili prema savetu lekara. Vaš lekar može takođe propisati ulje ili lek koji se dodaje u vodu.

Kako funkcioniše sedeća kupka?

Kada potopite karlicu u toplu vodu, toplota opušta mišićime, naročito sfinkter. Takođe povećava cirkulaciju krvi u perinealnoj regiji i ublažava bol. Ovo podstiče zarastanje i smanjuje bol, svrab i iritaciju zbog različitih zdravstvenih stanja. Lekari često propisuju lekove koji se dodaju u toplu vodu. Oni pomažu u lečenju infekcija boreći se protiv patogenih bakterija.

Sedeća kupka: U kojim slučajevima se koristi

Ublažava hemoroide

Ova kupka može pomoći u ublažavanju otoka vena u anusu i donjem delu rektuma. Ovo čini kretanje creva lakšim i bezbolnim.

Može da spreči infekcije

Možete se konsultovati sa lekarom i dodati malo antiseptičkog praha u sedeću kupku da biste temeljno očistili perineum i lečili infekciju. Sedeće kupke sa farmakološkom terapijom ili bez nje može pomoći u sprečavanju infekcija. Studija objavljena u Journal of Famili and Reproductive Health navodi kako sedeća kupka koja sadrži ekstrakt biljke smirne pomaže u poboljšanju zarastanja rana i smanjuje infekcije ).

Pomaže u lečenju prostatitisa

Topla voda pomaže u opuštanju glatkih mišića prostate, ublažavaju zategnutost uretre i vrata bešike i povećavaju protok krvi u predelu karlice. Studije sugerišu da ove kupke mogu pomoći u poboljšanju simptoma hroničnog bakterijskog prostatitisa . Voda koja se koristi u takvim sedećim kupatilima može biti topla ili mlaka.

Smanjuje analne fisure

Grčevi mišića su primarni uzrok bola u stanjima kao što su analne fisure. Sedeće kupke mogu opustiti ove mišiće i ublažiti bol dok polako zarastaju fisure. Pored toga, analgetička svojstva ovih kupki pomažu u lečenju analnih fisura.

Potencijalni faktori rizika

Pošto su sedeće kupke neinvazivni tretmani, male su šanse za povrede. Infekcija perineuma je najčešća negativna nuspojava vezana za sedeće kupke. Međutim, ovo se može desiti samo ako zanemarite da temeljno očistite kadu ili plastičnu kadu i koristite je kada imate hiruršku ranu. Takođe, nikada ne dozvolite da neko drugi koristi vašu sedeću kadu jer to može biti nehigijensko.

Prestanite da uzimate sedeću kupku i obratite se lekaru ako vam perineum postane crven i natečen ili ako se bol ili svrab pogorša. Ako kupka učini da se osećate bolje, vaš lekar vam može savetovati da je uzimate tri do četiri puta dnevno dok se svrab, iritacija ili bol ne ublaži.

Kako se izvodi tretman

Temeljno očistite kadu. Napunite kadu toplom vodom do nekoliko centimetara. Takođe možete dodati gorku so ako vam lekar to odobri. Proverite temperaturu vode tako što ćete uroniti prste u nju. Možete da čučnete u kadi ili da ležite u njoj sa gležnjevima oslonjenim na njen ivicu. Sedite u vodi najmanje 15 minuta. Kada završite, nežno osušite osetljive delove čistim peškirom.

U ovu kupku možete dodati i sodu bikabonu za borbu protiv infekcija. Kiseli pH urina može se neutralisati sodom bikarbonom. Takođe pomaže u lečenju bolnog mokrenja.

Kada pozvati doktora

Odmah pozovite svog doktora ako osetite bol ili krvarenje u analnom regionu. Ovo može ukazivati na hemoroide ili neku drugu bolest. Takođe, konsultujte se sa lekarom ako bilo kakva bol u perineumu ili abnormalni iscedak potraju čak i nakon nekoliko sedećih kupatila. Oni mogu pomoći u dijagnosticiranju osnovnog uzroka.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Dijana Škorić

Siarhei Khaletski / gettyimages.com