SEDAM NAJGORIH POSLASTICA ZA DIJABETIČARE

by | 21.10.2022

Na čelu zabranjene liste su sladoled, bombone i peciva

 

 Ako ste osoba koja boluje od dijabetesa, posebno treba da vodite računa o unosu ugljenih hidrata.

 – Ljudi sa dijabetesom moraju da budu pažljiviji u pogledu vrsta ugljenih hidrata koje biraju, jer se svaki izvor ugljenih hidrata različito vari,  različitom brzinom ulazi u krvotok i  izaziva skok šećera u krvi“, kaže dijetetičarka Roksana Esani.

Ona dodaje da su integralne žitarice, voće, povrće i mahunarke složeni ugljeni hidrati, što znači da je telu potrebno više vremena da ih razgradi i svari, što dovodi do ravnomernog oslobađanja energije tokom vremena (sporo oslobađanje glukoze u krvotok).

– Međutim, jednostavni ugljeni hidrati, koji se obično nalaze u belom hlebu, testenini, žitaricama, desertima, sokovima, slatkišima i sladoledima, organizam se mnogo brže vari, zbog čega mnogo brže dospevaju u krvotok od složenih ugljenih hidrata i mogu izazvati brži skok nivoa šećera u krvi – kaže Esani.

Da bi nivo šećera bio pod kontrolom, dijetetičari veruju da osobe sa dijabetesom treba da izbegavaju ove deserte.

Bombone

Često izgledaju kao bezopasan desert, posebno ako pojedete samo jednu. Ali, čak ni one bombone bez šećera nisu dobre za dijabetičare.

– Bombone su obično samo šećer i nemaju puno masti, vlakana i proteina. Zbog toga, kada osoba, na primer, konzumira lizalicu ili gumene bombone, šećer će se brzo apsorbovati u organizam i nivo šećera u krvi će naglo porasti – kaže Esani.

Sladoled

 Sladoled je bogat šećerom i mastima, a sadrži malo proteina i vlakana. Masti će malo odložiti nagli skok šećera u krvi.

Ako zaista imate želju za sladoledom, izaberite opcije sa manje šećera i više proteina.

Keks

Kolačići i keks ne samo da sadrže jednostavne ugljene hidrate (belo brašno i šećer), nego sadrže i puno putera ili margarina, odnosno mnogo zasićenih masti. Za osobe sa dijabetesom ova kombinacija nije najbolja opcija, s obzirom na to da su one podložnije razvoju bolesti srca, a mogu imati i dodatna stanja i bolesti, poput visokog holesterola ili visokog krvnog pritiska.

Sokovi

Sokovi su obično bogati ugljenim hidratima koji odmah podižu nivo šećera u krvi. Najbolje je da ih imate pri ruci samo ako imate veoma nizak šećer (hipoglikemiju).

Torte

– Kolači su bogati ne samo šećerom, već sadrže i punjenja poput kremova i glazure. Sve ovo je napunjeno dodatkom šećera i nezdravih zasićenih masti. Obe ove komponente nisu idealne za redovnu konzumaciju osoba sa dijabetesom, tako da je najbolje ograničiti torte na posebne prilike kao što su rođendani, jer bi neke torte mogle da budu neverovatno kalorične, što nije u skladu sa zdravom ishranom za ljude sa dijabetesom – kaže Esani.

Krofne

Krofne (i većina peciva) su još jedna hrana sa visokim sadržajem šećera i masti, a malo proteina i vlakana, i dok mast odlaže skokove šećera u krvi, ova peciva nisu dobar izbor za osobe sa dijabetesom.