Recepti čuvene travarke Ramize Idrizović iz Bijelog Polja

by | 14.06.2024
recepti-cuvene-travarke-ramize-idrizovic_recepti-cuvene-travarke-ramize-idrizovic.png

Ovo su recepti čuvene travarke Ramize Idrizović koja je zahvaljući lekovitom bilju pomogla sebi i svom suprugu.

Ramiza Idrizović je čuvena travarka iz Bijelog Polja.U njenoj porodici jedino je otac poznavao lekovitost trava, ali on to svoje znanje nije pokušavao da iskoristi. Ramiza Idrizović kaže da ni ona možda ne bi, da pre gotovo tri decenije nije dobila dijagnozu multiple skleroze, teške neurodege­ne­ra­tivne bolesti i da nedugo potom njenom mužu nije otkriven zloćudan tumor na mozgu.

Recepti čuvene travarke Ramize Idrizović iz Bijelog Polja

“U mojoj ruci je uvek bila biljka. U detinjstvu nije bilo lutki niti bilo koje igračke, nego sam uvek imala nešto iz prirode u ruci. Ako me je pčela ujela, ako sam se posekla, ogrebala, uvek bih uzela sporiš, iscedila i očistila ranu. Mala sam bila, možda sam imala sedam-osam godina”,  kaže gospođa Ramiza.

“Muž mi je bio motiv. Bolesti su mi bile motiv, ali to je ne­što što mi je bilo pre­do­dre­đeno. Biljku doživljavam kao čoveka. I volim je kao čoveka jer mi je život spasla. I meni i mužu. Donela nam je mir u kuću. Ja mislim da je ovo human posao kojim se bavim. Spasti nekom ži­vot, to je za mene najveće bo­gatstvo”, priča poznata travarka.

Recepti čuvene travarke Ramize Idrizović

Ovom prilikom, gospođa Ramiza podelila je sa čitaocima neke od njenih čuvenih recepata.

Za bronhije i pluća

Da biste ojačali imunitet, očistili bronhije i pluća (posebno ako ste pušač), napravite melem od nane i meda.
Sastojci: Deset supenih kašika svežih listića pitome nane (ili pet supenih kašika osušenog lista nane) i pola kilograma meda.
Priprema i primena: Listiće nane spustite u suvu staklenu teglu, prelijte ih medom, promešajte drvenom kašikom pa dobro zatvorite teglu i ostavite da odstoji mesec dana. Posle mesec dana melem je spreman za upotrebu (ne bi trebalo da odstranite listiće nane). Koristite svakog jutra po jednu supenu kašiku ovog melema pre doručka.

Za čišćenje i dobro zdravlje pluća izuzetno je delotvoran svež koren omana koji se, zajedno sa korenom rena, stavi u med. Koren biljke velemun, koji se potopi u med, izvanredan je za osobe koje pate od Kronove bolesti.

Vinobojka protiv artritisa

Vinobojka ima izvanredno dejstvo na reumatoidni artritis i osteporozu. Plodovi su otrovni, ali ko ume, od nje može dobiti mnogo. Deluje snažno na imunitet, protiv kancer, virusa. Takođe se preporučuje kao oblog: 300 g korena vinobojke, pola kilograma kukruznog brašna i 2 litra belog vina.

Kineski lampion je blagotvoran za dijabetičare

Ramiza ističe i blagotvornost biljke pod imenom kineski lampion. On se, tvrdi, može koristiti paralelno sa insulinom, jer nema kontraindikacija.
Upotrebom kineskog lampiona i injekcija insulina neće doći do hipoglikemije – naglašava travarka i dodaje: “Ali, događa se da prilikom kombinovanja ove biljke i insulina kod obolelih od dijabetesa tip 2, šećer padne za nekoliko jedinica pa je moguće, uz dogovor sa lekarom, smanjiti broj jedinica insulina.”

Ova pravila bi trebalo poštovati

Postoje biljke koje se ne treba kombinovati. Kantarion i hajdučka trava dva su najveća kontraindikatora. Kao što ne smemo da mešamo pojedine lekove, tako ne smemo da kombinujemo ove dve biljke, jer kada se koriste zajedno, jedna drugoj potiru lekovita svojstva.
Takođe, postoje biljke koje ne smeju da se kuvaju već samo da se potapaju, jer ako se kuvaju, uništavaju im se lekovita svojstva. U takve biljke spadaju kičica i slez.

Biljke koje imaju žlezde na listovima ne smemo da mrvimo ili da kuvamo u ključaloj vodi, njihove žlezde prskaju i lekovita svojstva isparavaju, pa dobijamo samo aromatičnu destilovanu vodu. Postoje i biljke koje se odlično nadopunjuju i mogu se kombinovati sa drugim biljkama; to su majčina dušica, vranilova trava, crvena detelina

Čaj od jedne biljke pije se samo sedam dana

Pravilo je da se čaj od jedne biljke pije sedam dana, pa se potom menja. To nije slučaj sa čajnim mešavinama; one mogu da se koriste četrdeset dana zaredom, pa se pravi pauza.

Magično bilje