PRVA POMOĆ KOD PMS-A I MENSTURALNIH GRČEVA

by | 26.05.2022

Mariana Valtner, sertifikovana savetnica za negu materice naparavanjem lekovitim biljem, otkriva kako da na prirodan način poboljšate svoje intimno zdravlje

– Pre svega treba da shvatimo da PMS nije normalno stanje. To je niz simptoma kao što su: grčevi, bol u donjem delu leđa, bol u stomaku, razdražljivost, promenljivo raspoloženje, bol u glavi, ogromna želja za slatkim… Na sve ovo žene su navikle i tretiraju kao neminovno stanje pred krvarenje. Ali, kada je telo u ravnoteži i kada je izbalansirano smenjivanje hormona, stanje bi trebalo da bude nešto drugačije. Posle ovulacije, u telu se luči hormon progesteron koji je naš prirodan antidepresiv i diuretik. Dakle, pre menstruacije trebalo bi da se osećamo smireno i lagano, objašnajva za Magično bilje Mariana Valtner, sertifikovana savetnica za negu materice naparavanjem lekovitim biljem, otkriva kako da na prirodan način poboljšate svoje intimno zdravlje.

 Zašto onda dolazi do PMS-a?

–  Najpre zbog toga što smo ishranom (to jest, naglim skokovima šećera u krvi) doveli organizam u stanje blage upale, pa kad doda stres, rezultat je estrogenska dominacija koja onemogućava da progesteron radi svoj posao. U ovoj fazi želudac sporije vari, stoga treba dati prednost toploj, lako svarljivoj hrani. Zatim, navikli smo da očekujemo da nam se dešavaju samo prijatni događaji i, kad se pojavi negativna emocija, mi pokušavamo da je zanemarimo, u nadi da će proći. Ali i loptu što više guramo pod vodu, to više iskoči u visinu. Nedelju dana pred menstruaciju, kad se javlja PMS, period je ženine unutrašnje jeseni. Treba da se smiruje i sumira šta je u protekle dve nedelje uspela da stvori. Niko ne očekuje od drveta da cveta u jesen, kada odbacuje svoje lišće. Tako i mi treba da odbacujemo ono nepotrebno da bi sveži ušli u nov ciklus. Prihvatimo negativne emocije, i one su OK. U redu je da se osećamo tužno, neraspoloženo. Dopustimo emociji da je osetimo u potpunosti, a ne da je maskiramo. Ono što možemo da uvrstimo kao praksu pred menstruaciju jeste da se opustimo pred spavanje, da ugasimo sve ekrane u 21h, da uradimo vežbe disanja, da povećamo magnezijum, najbolje kao sredstvao koje se nanosi preko kože, i to pre spavanja.

Koja je najefikasnija samopomoć kod menstrualnih grčeva?

– Najbolje je osluškivati svoje telo dok govori šta mu ne prija. Bol je već ,vrisak tela, da nešto nije u redu. Kineska medicina kaže: ,topla stopala, topla materica,. Masaže abdomena i tople obloge takođe pomažu. Čajevi od hajdučke trave i lista maline jačaju matericu. Dakle, menstruacija je odličan pokazatelj ishrane u proteklih mesec dana, fizičkih aktivnosti i nivoa stresa.

Na koji način pojačan insulin i kortizol negativno utiču na menstrualni ciklus?

– Ženskim telom upravljaju hormoni. I zna se ko je glavni. To su insulin i kortizol. Ako je u telu povećan nivo stresa, ili ako je prisutna upala, ono dobija signale da nije povoljno vreme za razmnožavanje i ostavlja reproduktivne hormone, pre svega progesteron, u drugi plan. Što više lučimo kortizol, to on više ,krade, progesteron. Dakle, nagli skokovi šećera u krvi dovode do malih upala, a kortizol, to jest stres, crpi svu energiju jer se telo bori da preživi.

Najbitnije je da žena na bilo koji način smanji jačinu stresa, ali i da izbegava intenzivne treninge posle osam sati uveče i da smanji unos rafinisanog šećera i belog brašna. Trebalo bi da smanji i unos kofeina, pre svega u poslepodnevnim časovima.

Kako pomažu obloge od ricinusovog ulja?

– Ricinusovo ulje je odlično za poboljšanje menstrualnog ciklusa. Može da se koristi na dva načina. Kao obloga za matericu i kao obloga za jetru. Pošto ricinusovo ulje podstiče cirkulaciju, preporučuje se da se obloge ne stavljaju za vreme jakog krvarenja. Zato je najbolje da se stavljaju u nedelji pre krvarenja. Koristi se tako što se na čistu tkaninu stavi ulje i tkanina stavi ispod pupka ili na desnu stranu ispod rebara, ako hoćemo da podstaknemo čišćenje jetre. Obmotamo folijom, gazom ili jednostavno trakom na čičak tako da deo možemo još da zagrevamo. Ostavimo tako nekoliko sati ili prespavamo sa oblogom. Ove obloge smanjuju grčeve, olakšavaju materici da se očisti od ostataka krvi i smanjuju stagnaciju krvi i upalne procese. Ako praktikujemo obloge na jetri, olakšavamo njeno čišćenje i balansiramo radom hormona. Jetra je zadužena za izbacivanje viška hormona iz našeg tela. Tako se poboljšava rad jetre koja je po kineskoj tradicionalnoj medicini odgovorna za regulisanje menstrualnog ciklusa.

Kada se obloga skine, može se držati u frižideru (da ne bi užeglo) i pre narednog stavljanja samo se blago zagreje uz pomoć toplog vazduha, na primer fenom. Tako se može koristiti i trideset puta. Obloge se mogu stavljati dva do tri puta nedeljno ili svaki dan u nedelji pred ciklus.