PROMUKLOST: 7 SAVETA ZA LEČENJE KOD KUĆE

by | 24.07.2023

Ove metode takođe mogu pomoći u ublažavanju otoka ili upale grla koji doprinose promuklosti

Kada je o promuklosti reč neki jednostavni načini lečenja uključuju pijenje vode, korišćenje ovlaživača, mirovanje glasa i grgljanje slnog rastova.

Rešite promuklost jednostavnim metodama

Promukli glas nije uvek ozbiljan i može se pojaviti iz više razloga, kao što su preterano pričanje, prehlada i grip. Obično se rešava samostalno u roku od nekoliko dana.

Promuklost koja je traje više od dve nedelje može biti znak nekog drugog ozbiljnijeg stanja, kao što je povreda glasnih žica. Ove slučajeve treba da proceni lekar, koji će odrediti odgovarajući tretman.

Naši saveti će vam pomoći da se grlo i glasne žice održe hidratizovanim i vlažnim te pospeši izbacivanje sluzi.

1. Pijte puno tečnosti

Voda za piće može održati grlo i glasne žice vlažnim i hidriranim. Takođe smanjuje debljinu sluzi, što može pomoći da se ublaži promuklost.

Trebalo bi da pijete u malim gutljajima najmanje 2 l vode dnevno. Možete dodati u vodu i malo limunovog soka.

2. Promuklost: Odmorite glas

Odmaranje glasa nekoliko dana izbegavanjem pričanja, pevanja ili vikanja je odličan način da se oporavite od promuklosti. Ovo mirovanje je posebno indicirano ako je promuklost uzrokovana iritacijom ili upalom grla.

Takođe treba izbegavati šaputanje ili razgovor tihim glasom, jer to može povećati napetost glasnih žica i pogoršati promuklost. Možete da praktikujete ćutanje 15 do 20 minuta, dva do tri puta dnevno.

3. Korišćenje ovlaživača

Postavljanje ovlaživača u prostoriji se preporučuje posebno kada je kvalitet vazduha veoma suv. Dodavanje vlage u vazduh može smanjiti upalu grla i može otvoriti disajne puteve da se lakše oslobode sluzi i olakšaju disanje.

Ako nemate ovlaživač, razmislite o udisanju vodene pare. Takođe možete napuniti posudu ključalom vodom i stajati preko nje sa peškirom da direktno udišete paru. Toplu vodenu paru treba udisati pet do deset minuta.

4. Promuklost: Žvakaća guma pomaže

Žvakaća guma stimuliše prirodnu proizvodnju pljuvačke, koja pomaže da se vlaži i podmazuje grlo kako bi se ublažila iritacija i ublažila promuklost. Trebalo bi da se odlučite za žvake bez šećera da biste sprečili karijes.

5. Grgljanje slanom vodom

Grgljanje toplom, slanom vodom ima antiinflamatorno i antibakterijsko dejstvo, što može pomoći u uklanjanju bakterija koje doprinose oticanju i infekciji. Da biste ispirali grlo pomešajte jednu kašičicu soli u šolju tople vode. Ovim rastvorom ispirajte grlo nekoliko puta dnevno.

6. Izbegavajte vruću ili hladnu hranu

Veoma topla ili hladna hrana može iritirati grlo i pogoršati promuklost. Trebalo bi da izbegavate da jedete hranu na ekstremnim temperaturama i odlučite se za hranu koja je samo topla ili na sobnoj temperaturi.

7. Izbegavajte supstanci koje iritiraju grlo

Neke supstance poput alkohola, kofeina i duvana mogu iritirati grlo i izazvati pogoršanje ili promuklost. Treba izbegavati i pušenje.

8. Vežbanje glasnih žica

Neke vežbe glasnih žica, kao što je rotiranje ramena napred ili nazad, ili kotrljanje jezika da bi se proizvela buka vibracije (poput TRRRR ili BRRRR) mogu pomoći da se poboljša cirkulacija i oksigenacija glasnih žica.

Foto: Dejan_Dundjerski / gettyimages.com