PROCVETALA BILJKA LEŠ

by | 13.11.2021

Prvi put posle skoro četvrt veka i tek treći put u Evropi

 

Retka biljka Amorphophallus titanum ili titan arum, poznata i pod nadimkom “cvet leš”, spada u biljke s najvećim cvetom na svetu. Međutim, cvet koji raste i po nekoliko metra u visinu ne pričinjava baš veliko zadovoljstvo botaničarima koji o njemu brinu, jer je ova retka biljka najpoznatija po svom neprijatnom mirisu.

Osoblje botaničke bašte u Lajdenu  prvi put  je primetilo cvetni pupoljak sredinom septembra, a za nešto više od mesec dana, pupoljak je porastao oko pola metra, sa uskom stabljikom visine 2 metra.

Njen miris podseća na miris trulog mesa, ali taj, za ljude neprijatan miris, ima veoma važnu ulogu – privlačenje oprašivača, naročitu pčela, muva i buba balegara. Ovaj miris privlači insekte, jer je trulo meso savršeno mesto za polaganje jaja. To je trik koji omogućava titan arumu da preživi. Kada insekti slete, prekrije ih cvetni polen, a nakon polaganja jaja odleću i šire polen šumama Indonezije.

Ovo je tek treći put da je vrsta Amorphophallus titanum procvetala u Evropi, a prvi put od 1997. godine, navodi se u saopštenju botaničke bašte Univerziteta u Lajdenu.