Prirodni tretmani koji pomažu u čišćenju tela od parazita: Otkrijte efikasno dejstvo bilja

by | 12.12.2023
Prirodni tretmani koji pomažu u čišćenju tela od parazita: Otkrijte efikasno desjtvo bilja

Čišćenje parazita je kombinacija biljnih dodataka i promena u ishrani čiji je cilj eliminisanje nepoželjnih organizama koji žive u crevima ili negde drugde u ili na vašem telu.

 

Ako se borite sa disbiozom creva, upalom ili drugim hroničnim stanjima, možda su krivi paraziti, prekomerni rast gljivica  ili „loše“ bakterije u crevima. One mogu da budu osnovni uzrok mnogih bolesti. Možda čak i ne znate da su paraziti prisutni u telu, a  na duže straze mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Rešite se parazita prirodnim tretmanima

Kao prvo, važno je da razgovarate sa lekarom pre nego što počnete sa čišćenjem od parazita, bakterija ili gljivica. Kada lekar postavi dijagnozu, možete uključiti i prirodne tretmane u konsultaciji sa njim kako biste osigurali bezbedno i efikasno čišćenje.

Šta su paraziti?

Paraziti su organizmi koji inficiraju telo drugog živog bića i žive od svojih domaćina da bi preživeli. Neki paraziti ne izazivaju nikakve simptome, drugi vas mogu jako razboleti. Parazitske infekcije nastaju kada paraziti rastu, razmnožavaju se ili napadaju organske sisteme zbog kojih se njihovi domaćini razbole.

Simptomi 

Većina parazita dolazi od konzumiranja vode ili hrane koja je kontaminirana. Putovanje u inostranstvo takođe može da vas izloži tropskim parazitima. U zavisnosti od toga koji parazit imate i na koji sistem tela utiče, simptomi parazitske infekcije mogu uključivati sledeće:

 • Bol i grčevi u stomaku
 • Mučnina
 • Povraćanje
 • Dehidracija
 • Gubitak težine
 • Groznica
 • Gasovi
 • Dijareja
 • Zatvor
 • Uznemiren stomak
 • Dehidracija
 • Simptomi slični gripu
 • Otok limfnih čvorova

Kako očistiti telo od parazita?

Ključ za čišćenje parazita je izbegavanje rafinisanih šećera, žitarica i prerađene hrane kojom se paraziti hrane. Potrebno je povećati unos vlakana za čišćenje tela i dobijanje dobrih hranljivih materija za izgradnju imunološkog sistema.

Uključite beli luk, med, semenke bundeve i papaje i izbegavajte vodu iz slavine i sirovo ili nedovoljno kuvano meso i morske plodove. Mnogi gadni paraziti će zahtevati prilagođeni pristup usmeren na tačne parazite zasnovan na mikrobiomu detalja i sistemskom testiranju.

Kandida

Kandida, je najčešća gljivica u ljudskom telu, često se nalazi u oblastima kao što su usta, koža, digestivni trakt, nokti na nogama, rektum i vagina. Uglavnom, mala količina kandide u telu je bezopasna, ali ako dođe do prekomernog rasta, to može dovesti do infekcije.

Ključ za čišćenje tela od kandide je izbegavanje hrane i pića koji podržavaju rast kvasca – alkohol, kofein i hranu sa visokim sadržajem šećera i glutena. Prva faza potpunog čišćenja kandide uključuje čorbu napravljenu od organskog luka, belog luka, celera, kelja, morske soli i prečišćene vode tokom jednog do dva dana. Zatim praktikujte ove načine ishrane u naredna tri do pet dana:

 • Organsko povrće kuvano na pari, ali isključuje skrobno povrće kao što su krompir, kukuruz i šargarepa.
 • Pijte puno prečišćene vode.
 • Salate napravljene od lisnatog povrća sa kokosovim uljem ili jabukovim sirćetom.
 • Nakon ove dve faze, započećete ishranu bogatu povrćem, proteinima i žitaricama bez glutena.

Takođe se preporučuje da redovno konzumirate:

 • Jabukovo sirće
 • Zeleno povrće
 • Kokosovo ulje
 • Manuka med
 • Beli luk
 • Čia semenke i laneno seme
 • Nezaslađeni sok od brusnice
 • Začini (kurkuma i cimet)

Ove dijetetske mere mogu pomoći kod blagog prekomernog rasta, ali velik prekomerni rast ili dobro postavljen u kolonizacijama će zahtevati ciljani pristup od vašeg lekara sa specifičnim biljem i suplementima.

„Loše“ bakterije u crevima

Nisu sve bakterije štetne. Dobre bakterije su od suštinskog značaja za naš opstanak i pomažu nam da svarimo hranu i apsorbujemo hranljive materije i značajno doprinose našem opštem blagostanju. Međutim, štetne bakterije izazivaju bezbroj problema, uključujući SIBO i IBS. Uklanjanje štetnih bakterija iz creva može pomoći u poboljšanju varenja i uklanjanju niza neželjenih simptoma.

Eliminisanje ili smanjenje broja štetnih bakterija u crevima može se postići izbegavanjem nezdrave hrane, rafinisanih šećera, i veštačkih zaslađivača, alkohola i kofeina. Takođe ćete morati da izbegavate hranu koja izaziva upale kao što su gluten, mlečni proizvodi, soja, kukuruz i jaja. Povećajte unos prebiotika i probiotika, jedite povrće i voće.

Moćne biljke za čišćenje organizma

Postoje određene biljke koje se tradicionalno koriste kao pomoć u eliminisanju parazita iz organizma:

Crni orah

Jedna od ključnih aktivnih komponenti ljuske crnog oraha je juglon. Ova komponenta inhibira određene enzime. Crni orah je efikasan protiv lišajeva, glista, pantljičare i drugih parazita u crevima. Takođe ima antigljivična i antibakterijska svojstva.

Pelin

Artemisinini se dobijaju iz ekstrakata slatkog pelina i dobro su poznati za lečenje malarije, uključujući sojeve sa visokom otpornošću na lekove. Njihova efikasnost se takođe proteže na filogenetski nepovezane parazitske infekcije kao što je šistosomijaza ili bilharcioza.

Berberin

Berberin je alkaloid koji se nalazi u korenu indijske žutike. Ekstrak berberina pokazao je značajnu antimikrobnu aktivnost protiv raznih organizama uključujući bakterije, viruse, gljivice i parazite.

Ulje karanfilića

Ulje karanfilića ima mnoge zdravstvene prednosti, uključujući sposobnost ubijanja parazita, gljivica i bakterija. Posebno je efikasan u svom antigljivičnom delovanju protiv gljivičnih patogena.

Ulje origana

Ulje origana sadrži aktivne sastojke sa antimikrobnim, antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima. Aktivni sastojci ulja origana pripadaju porodici fenola i uključuju timol, karvakrol i rozmarinsku kiselinu. Pomaže u čišćenju bakterijskih infekcija gljivica i crevnih parazita, kao i u ispravljanju opšte neravnoteže u crevnom okruženju.

Majčina dušica

Majčina dušica obiluje fitonutrijentima, mineralima i vitaminima i dugo je poznat po svojim antivirusnim, antibakterijskim, antigljivičnim i antiseptičkim aktivnostima, pored značajnog poremećaja mikrobnih biofilma.

Anis

Anis je aromatična biljka koja se u iranskoj tradicionalnoj medicini koristila kao karminativ, aromatična, dezinfekciona i galaktagog. Studije takođe pokazuju da anis ima antimikrobna, antigljivična, antivirusna, antioksidativna, mišićna relaksantna, analgetička i antikonvulzivna svojstva, kao i da ima različite efekte na gastrointestinalni sistem.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje ima mnoga lekovita svojstva i poznato je po sledećim svojstvima: antivirusno, antibakterijsko i antigljivično dejstvo. Pošto nije rastvorljivo u vodi, može lakše da napadne vlažne membrane koje štite gljivične ćelije.

Ekstrakt semena grejpfruta

Ekstrakt semena grejpfruta ima efikasna antimikrobna svojstva. Studije pokazuju da se može boriti protiv širokog spektra gram-negativnih i gram-pozitivnih organizama u razblaženjima za koja se utvrdi da su bezbedna. Razbija bakterijsku membranu i oslobađa citoplazmatski sadržaj u roku od 15 minuta nakon kontakta čak i pri razblaženijim koncentracijama.

Marina Moskalyuk / gettyimages.com