PRIRODNA ILI VEŠTAČKA JELKA, KOJA JE BOLJA ZA OKOLINU?

by | 29.12.2021

Proizvodnja jednog plastičnog drvca šteti planeti više nego uništavanje nekoliko pravih stabala

 

Neki tvrde da ne mogu živeti bez mirisa sveže jelke tokom praznika, drugi kažu da ne žele da uništavaju i menjaju drvo godišnje, pa više vole veštačko.

Glavni argument pristalica veštačkih jelki je da ne žele da uništavaju živa stabla. Međutim, proizvodnja jednog plastičnog drvca šteti planeti više nego uništavanje nekoliko pravih stabala. Za njegovu proizvodnju troši se mnogo prirodnih resursa. Najčešće se veštačka jelka uvoze  (uglavnom iz Kine) – a to je dodatna potrošnja goriva i emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Da bi upotreba veštačkog drvca bila ekološki prihvatljiva, mora trajati više godina. Najčešće plastična božićna drvca ne ostaju u kući duže od 5 godina, posebno kad su u pitanju nekvalitetni modeli za jednokratnu upotrebu. Dakle, ako već imate veštačko drvo, najbolje što možete učiniti je da ga nakon korišćenja pažljivo čuvate, popravite i nastavite da ga koristite što duže.

Razmišljajući o kupovini – odaberite kvalitetnu skupu jelku, koja će trajati najmanje 10 godina.

Plastična jelka često sadrži otrovne materije. Jednom kada dođu u organizam, posebno kod dece, ove materije mogu da izazovu zdravstvene probleme.

Kupovina sveže jelke svake godine nije tako strašna za okolinu kao se čini na prvi pogled. Najčešće su to stabla koja se uzgajaju u specijalnim šumama. Prodavci su na mesto posečenih stabla  već  posadili nova. Čak i to kratko vreme, dok smreka raste, ima blagotvoran uticaj na životnu sredinu. Pored toga, ponekad se drveće za prodaju poseče tamo gde šume ne bi ni trebalo da bude – na primer, ispod dalekovoda. Da biste bili sigurni da je drvo raslo na pravom mestu, kupovina novogodišnjeg drvca je najbolja samo na specijalnim mestima. Prodavac mora izdati potvrdu koju vi kao potrošač imate pravo da zahtevate.

Takodje, za ekološki prihvatljiv pristup nije dovoljno da kupite pravu jelku već je važnije da je sigurno odložite.

Na primer, smreka poslata na deponiju, kao i svaka organska materija, razgradiće se, oslobađajući metan, što utiče na klimatske promene.

Ako vam je žao da sečete jelke, a ne želite da odbijete svečanu atmosferu, zamenite ih buketom jelovih grančica – možete ih sami nabaviti u šumi ili kupiti na pijaci. Takođe, jelku možete napraviti od improvizovanih sredstava: fotografija, kartona, samo od venca ili bilo kojeg kućnog bilja.

Najbolji način je da svake godine izaberete  novogodišnju jelku sa busenom  i  posadite je kasnije. Raste brzo, ne zahteva komplikovano održavanje, štedi novac.

Ukrašavanje jelke sa porodicom zdrava je tradicija praznika. A jednom zasadjena jelka biće glavni ukras u dvorištu i prilika da češće izađete na svež vazduh tokom zimskih praznika.

Ako je za vas važno da proslava bude ekološka, ne zaboravite da jelka  nije jedini način da utičete na životnu sredinu. Novogodišnja obeležja su mnogo opasnija za planetu: ambalažni papir, vatromet, beskorisni pokloni.