Ovo voće i povrće sadrže salicilnu kiselinu: Otkrijte kako se koristi u borbi protiv akni

by | 16.01.2024
Ovo voće i povrće sadrže salicilnu kiselinu: Kako se koristi u borbi protiv akni

Mnogi kozmetički preparati sadrže salicilnu kiselinu jer ima mnogo benefita za negu kože. Ali, postoje prirodni izvori ove kiseline i nalaze se u pojedinim namirnicama. Saznajte kako se praktikuju ovi tretmani. 

Salicilna kiselina se može pohvaliti mnogim medicinskim i kozmetičkim primenama, od kojih je jedna za lečenje fleka i kože sklone aknama. Salicilna kiselina se obično propisuje za blage do umerene akne i može biti prilično štetna za kožu u većim količinama. Srećom, postoji nekoliko efikasnih i 100% prirodnih alternativa koje dolaze iz vaše kuhinjske posude za voće.

Iskoristite salicilnu kiselinu u borbi proti akni

Salicilna kiselina je beta-hidroksi kiselina sa blagim pilingom. Kada koristite bilo šta što ga sadrži lokalno, uključujući voće, nežno razređuje dermalni sloj povećavajući promet ćelija.

Salicilna kiselina takođe rastvara mitisere, što je čini prilično zgodnom za upotrebu ako patite od komedonalnih akni; neupaljene akne koje su uglavnom uzrokovane proizvodima za negu kože.

Zašto koristiti voće umesto komercijalne salicilne kiseline?

Većina konvencionalnih tretmana salicilnom kiselinom dostupnih u slobodnoj prodaji sadrži 2% (ponekad i više) salicilne kiseline, plus nekoliko drugih sastojaka. Jačina ovih krema i gelova može izazvati prekomerno ljuštenje kože, blago do umereno peckanje i crvenilo kože. Ovo zapravo može izazvati više akni, upravo suprotno od onoga što pokušavamo da postignemo.

Voće koje sadrži salicilnu kiselinu može da uradi nežniji piling kože. Voće će, takođe omekšati, nahraniti, smanjiti upalu i crvenilo i sprečiti ljuštenje kože. Osim toga, prepuno je hranljivih materija poput vitamina A, C i B, fenola i flavonoida.

Nakon što isprobate ove prirodne lekove, fleke i akne bi trebalo da nestanu ili da se barem u velikoj meri smanjite nakon dva do tri dana.

Salicilnu kiselinu možete da pronađete u ovom voću i povrću

Izbor voća sa visokim sadržajem salicilne kiseline može biti malo težak. Čovek bi pomislio da agrumi poput limuna ili limete mogu imati najveću količinu salicilne kiseline kada zaista imaju skoro najmanju količinu. Ovo je spisak voća i povrća koje je bogato salicilnom kiselinom:

Maline: Jednostavno ih zgnječite ih i nanesite na čiosto lice.

Greni Smit jabuke: Možete da isečete krišku jabuke i iscrljate lice, da je zgnječite i na nesete na lice. Ili jednostavno da iscedite sok i nanesete na lice.

Dinja: Najbolje deluje ako je izblendate i nanesete na čistu kožu.

Jagode: Odsecite vrh jaggode, uzmite preostali deo ploda i istrljajte po čistom licu. Takođe, plod možete da izblendate i smesu nanesete na lice.

Crveno grožđe: Presecite zrno napola i istrljajte čisto lice.

Paradajz: Utrljajte krišku paradajza na fleke ili ako želite da očistite lice od mitisere.

Krastavac: Iscedite sok ili izgnječite krastavac i obilno nanesite na lice. Krastavac takođe može da ublaži crvenilo lica.

Koliko dugo držite voćni sok na licu?

Držite ga najmanje 10 minuta pre nego što temeljno isperete. Međutim, ako koristite zelenu jabuku onda je držite samo pet minuta jer ima jaču količinu salicilne kiseline.

Kada isperete ove voćne maske s lica, možete sa hidratizirate kožu prskanjem ružinom vodicom. To će uravnotežiti pH kože. Potom nanesite kvalitetno ulja za lice poput šipka ili jojobe.

Evgenia Gordienko / gettyimages.com