ORIGANO ŠTITI OD VIRUSA

by | 02.09.2023
origano štiti od virusa

Origano je odličan začin, ali i lek jer pomaže u borbi protiv bakterija, kao i do smanjenja upale

Origano ima jak ukus, može se konzumirati svež, sušen ili kao ulje. Naučne studije su otkrile neke od njegovih impresivnih potencijalnih prednosti.

Zašto je origano tako lekovit

Iako se obično koristi u malim količinama, origano sadrži neke važne hranljive materije. Jedna kašičica sušenog origana može zadovoljiti oko 8% vaših dnevnih potreba za vitaminom K. Ali, to nije sve. U ovom tekstu govorićemo o zdravstvenim prednostima origana zasnovanim na naulnim dokazima.

1. Origano je bogat antioksidansima

Ovaj začin je bogat antioksidansima, jedinjenjima koja pomažu u borbi protiv oštećenja od štetnih slobodnih radikala u telu koji su povezani s teškim bolestima, kao i bolesti srca. Esencijalno ulje origana je posebno bogato karvakrolom i timolom, dva moćna antioksidansa koji mogu pomoći u sprečavanju oštećenja ćelija uzrokovanih slobodnim radikalima što poboljšava zdravlje.

2. Borac protiv bakterija

Origano sadrži određena jedinjenja koja imaju moćna antibakterijska svojstva. Jedna studija je utvrdila da esencijalno ulje origana pomaže u blokiranju rasta Escherichia coli i Pseudomonas aeruginosa, dva soja bakterija koje mogu izazvati infekciju, dok je druga studija utvrdila da je efikasan protiv 23 vrste bakterija.

3. Može pomoći u borbi protiv raka

Antioksidansi iz origana mogu ne samo da neutrališu oštećenje slobodnih radikala, već mogu da pomognu i u prevenciji raka. U jednoj naučnoj studiji ljudske ćelije raka debelog creva tretirane su ekstraktom origana – ovo ulje je zaustavilo rast ćelija raka. Međutim, imajte na umu da su to bile studije u epruvetama koje su koristile velike količine biljke i njenih jedinjenja. Potrebne su studije na ljudima koje koriste tipične doze da bi se utvrdili njegovi efekti.

4. Sprečava virusne infekcije

Pored borbe protiv bakterija, neke studije su otkrile da origano i njegove komponente takođe mogu zaštititi od nekih virusa. Konkretno, karvakrol i timol su dva jedinjenja u origanu koja su povezana sa antivirusnim svojstvima.

5. Ublažava upalu

Upala je normalan imuni odgovor koji se javlja kao rezultat bolesti ili povrede. Međutim, veruje se da hronična upala doprinosi razvoju bolesti poput srčanih bolesti, dijabetesa i autoimunih stanja. Origano je bogat antioksidansima, koji mogu pomoći u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjenju upale. Takođe sadrži jedinjenja poput karvakrola za koja se pokazalo da imaju antiinflamatorna svojstva.

6. Lako se dodaje ishrani

Iako možda mislite na origano kao na preliv rezervisan isključivo za pice i jela od testenina, ova svestrana biljka može se koristiti na mnogo načina. Pokušajte da sveže cele listove origana sa drugim zelenilom za salatu punu hranljivih sastojaka ili pospite listove u čili, supe ili variva. Možete ga koristiti i za pripremu svežeg pesta ili preliva za salatu, začiniti jela od mesa ili poboljšati ukus domaćih sosova. Origano je dostupan svež, sušen ili kao ulje, što ga čini veoma lakim za dodavanje u ishranu.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.cubes.rs na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

 

Foto: marrakeshh / gettyimages.com