NEPLODNOST: BILJE POVEĆAVA ŠANSE ZA ZAČEĆE

by | 12.06.2023
neplodnost_neplodnost-bilje-povecava-sanse-za-zacece.jpg

Određene lekovite biljke regulišu hormonalne disbalanse, pročišćavaju krv i jačaju zid materice

Neplodnost može biti posledica policistične jajnike, endometriozu, fizičke i psihičke blokade, povišeni nivo prolaktina i sl. Osim toga, negativno utiču i neuredan stil života, manjak sna, nepravilna ishrana, stres, toksini.

Ako se suočavate s neplodnošću i tragate za prirodnom terapijom, važno je naglasiti da ne postoji magično bilje koje će otkloniti tegobe preko noći. Međutim, pojedine vrste mogu znatno povećati šanse za začeće.

Neplodnost: Najbolji saveznici iz prirode

1. Konopljika

Seme konopljike obara previsoki nivo hormona prolaktina u telu, koji uzrokuje skraćenje druge faze menstrualnog ciklusa, što ženama otežava začeće. Takođe, konopljika poboljšava rad jajnika i podstiče ih da proizvode više progesterona, koji je važan u početnim stadijumima trudnoće, kad se jajna ćelija učvršćuje za zidove materice. Ukoliko ovog hormona ima manje nego što bi trebalo, povećava se i rizik od spontanog pobačaja.

2. Crvena detelina

Ova biljka nutritivno je vrlo bogata, te konzumacija čaja ublažava eventualne nedostatke u organizmu, što povećava i šanse za začeće. Takođe, deluje depurativno, pročišćava krv i otklanja eventualne toksične materije koje ometaju rad svih organa, pa i onih reproduktivnih. Ova moć crvene deteline ima pozitivan efekat i na hormone. Takođe, poboljšava cirkulaciju, što pogoduje jajnicima i materici, kojima je redovan dotok krvi neophodan da bi mogli normalno funkcionisati.

3. List maline

Listovi ove voćke prava su riznica važnih minerala i vitamina, a obiluju i folnom kiselinom, koja je od velikog značaja za normalan razvoj ploda u trudnoći. Osim toga, list maline reguliše i nepravilne menstrualne cikluse, te žene uspešnije mogu odrediti period ovulacije, a time i pomoći sebi da zatrudne.

Zbog toga se preporučuje čaj od lista maline koji se može piti od perioda pre začeća pa do postporođajnog perioda, jer deluju blagotvorno na matericu i pomažu joj da se adaptira na promene. List maline preporučuje se i za suzbijanje cista na jajnicima i endometrioze.

4. Kopriva

Različite studije pokazuju da manjak gvožđa u organizmu narušava kvalitet jajnih ćelija. Dobra vest jeste to da je kopriva pravi rezervoar gvožđa, a sadrži i velike količine vitamina A i C, kao i minerale kalcijum, kalijum, magnezijum, i hlorofil, koji uklanjaju teške metale iz organizma.

Kopriva je korisna za žene koje pokušavaju da ostanu u drugom stanju i zbog toga što deluje sedativno, ublažavajući stres, koji može poremetiti menstrualni ciklus. Može se konzumirati kao dodatak salatama, čorbama, smutijima, ali i u vidu čaja. Prelijte dve kašike koprive s pola litra ključale vode i ostavite to poklopljeno da odstoji pola sata. Zatim procedite, dodajte malo limunovog soka i pijte tokom dana. Terapija traje deset dana, a nakon toga možete napraviti pauzu ili preći na neki drugi čaj.

5. Kurkuma

Deluje snažno antiupalno i depurativno. Čuva funkciju jetre, koja ima veliku ulogu u čišćenju organizma i hormonalnom zdravlju. I pojedina naučna istraživanja zaključila su da kurkuma poboljšava plodnost, jer se pokazalo da može poboljšati ovulaciju kod žena koje pate od sindroma policističnih jajnika. Korisna je i u trudnoći, jer njen sastojak kurkumin ublažava upalu koja se povezuje s razvojem preklampsije, potencijalno opasne komplikacije koja uzrokuje neželjene ishode. Ova biljka može se konzumirati u vidu čaja, ili se koristiti kao začin za smutije, dinstano povrće i kuvana jela.

Neplodnost može biti i posledica stresa!

Stres može poremetiti menstrualni ciklus, a često umanjuje i seksualnu želju. Iako se on ne može u potpunosti eliminisati, moguće je kontrolisati ga različitim opuštajućim tehnikama, kao i šrtnjom, boravkom u prirodi, plivanjem i sl.

 

Foto: apugach/gettyimages.co.uk