ALERGIJA NA PRAŠINU I DLAKE: MOĆNI KUĆNI LEKOVI

by | 12.06.2023

Kijanje, curenje iz nosa, osip ili svrab samo su neki od simptoma alergije. Otkrijte kako da eliminišete ove simptome

ALERGIJA NA PRAŠINU I DLAKE: MOĆNI KUĆNI LEKOVI

Alergija na prašinu i dlake može da ometa svakodnevne aktivnosti. Ali, praktične stvari kao što su ispiranje nosa ili upotreba određenih eteričnih ulja, mogu vam pomoći da ublažite simptome alergije.

Alergija na prašinu i dlake: Kako da je sprečite

Kada vaš imuni sistem reaguje na bezopasne stvari doživećete alergijsku reakciju. Najčešći alergeni su: polen, plesni, ubodi insekata, određeni lekovi ili namirnice. Međutim, sve više je onih osoba koje se imaju određene alergijske reakcije na prašinu i dlake. U ovom teksu ćemo vas upoznati kako da ublažite te simptome.

Iako je najbolji lek protiv alergije izbegavanje alergena, ali kada je to nemoguće, važno je ojačati telo da što bolje odreaguje.

Kućni lekovi: Alergija na prašinu i dlake

Ispiranje nosa slanim rastvorom

Pouzdani izvor od 10 studija dokazalo je da ispiranje nosa fiziološkim rastvorom ima blagotvorne efekte i za decu i za odrasle.

Bromelain

Bromelain je enzim koji se nalazi u papaji i ananasu. Ovaj enzim može da pomogne da se smanji otok i poboljša protok vazduha.

Probiotici

Oko 23 naučne studije su dokazale da probiotici mogu da ublaže alegrijske simptome.

Spirulina

Studija iz 2015. godine pokazala je da plavozelena alga spirulina pokazuje antialergijske zaštitne efekte.

Kopriva

Ova biljka je u narodnoj medicini poznata kao efikasno sredstvo koje ublažava simptome alergije.

Lokalni med

Lokalni, organski med često sadrži male količine lokalnog polena, za koji se veruje da pomaže kod alergija na prašinu. Ovo je uglavnom korisno za one koji imaju sezonske alergije jer redovna konzumacija malih količina polena putem sirovog meda može vremenom učiniti pojedinca manje osetljivim alergiju.

Alergija na prašinu i dlake: Esencijalna ulja

Esencijalno ulje peperminta

Studija iz 1998. godine pokazala je da je tretman uljem peperminta imao dovoljno antiinflamatornih efekata koji su smanjili simptome bronhijalne astme i alergijskog rinitisa. Eterična ulja se mogu raspršiti u vazduhu.

Esencijalno ulje eukaliptusa

Zagovornici prirodnog lečenja predlažu da se ulje eukaliptusa koristi kao antimikrobno sredstvo koje bi trebalo sipati u vodu za ispiranje u mašinama za pranje veša.

Esencijalno ulje tamjana

Na osnovu rezultata studije iz 2016, ulje tamjana može pomoći protiv alergija. Možete da ga koristite u ovlaživačima vazduha ili difuzorima.

Foto: LightFieldStudios / gettyimages.com