Nedostatak ovog vitamina donosi neurološke tegobe i probeleme s vidom

by | 01.03.2024
Nedostatak ovog vitamina donosi neurološke tegobe i probeleme s vidom

Nedostatak vitamina ovog nutrijenta može izazvati ozbiljne neurološke probleme koji utiču na vaš nervni sistem  i problemima sa vidom, fokusom… Saznajte o kom vitaminu se radi.

 

Nedostatak vitamina B12 može izazvati ozbiljne neurološke probleme koji utiču na vaš nervni sistem sa problemima sa vidom, gubitkom pamćenja i gubitkom fizičke koordinacije. Može dovesti do toga da utiče na celo telo i može izazvati probleme u hodanju ili govoru, dok oštećenje delova nervni sistem, uglavnom u nogama. Ponekad su ova oštećenja nepovratna. Međutim, hajde da pogledamo znake upozorenja nedostatka vitamina B12 u očima.

Nedostatak vitamin B12 može dovesti do neuroloških problema

Vitamin B12, poznat i kao kobalamin, je esencijalni vitamin koji igra ključnu ulogu u mnogim procesima u telu. To je važno za formiranje crvenih krvnih zrnaca, zdravlje nervnog sistema, metabolizam proteina i regulaciju raspoloženja.

Vitamin B12 se prirodno nalazi u namirnicama životinjskog porekla, poput mesa, ribe, mlečnih proizvoda i jaja, dok biljna hrana obično ne sadrži dovoljno ovog vitamina.

Nedostatak vitamina B12 može dovesti do anemije i neuroloških problema, pa je važno unositi dovoljno ovog vitamina putem ishrane ili suplemenata. Ovo su neki od simptoma:

Nedostatak fokusa

Nedostatak crvenih krvnih zrnaca znači da nedostaje transport kiseonika do organa, što dovodi do ekstremnog umora. Nizak vitamin B12 u telu može dovesti do promena vida i oštećenja vida sa problemima koji počinju od oštećenja mrežnjače koje je rezultat blokiranja krvnih sudova u oku. Nedostatak crvenih krvnih zrnaca u očima će vam blokirati vid.

Suve oči

Nedostatak vitamina B12 u telu može izazvati ozbiljne probleme sa suvim očima i bol u očima. Oštećuje sloj nerva rožnjače. Oralni dodaci vitamina B12 i veštačke suze mogu poboljšati problem sindroma suvog oka.

Žutica

Ljudi koji se bave problemima vitamina B12 često izgledaju bledi i imaju blagu žutu nijansu na koži i u beloj oblasti očiju, što je stanje poznato kao žutica. Ovo se dešava kada telo prestane da proizvodi dovoljno crvenih krvnih zrnaca zbog nedostatka vitamina B12.

Stoga, dobro izbalansirana hranljiva ishrana može obezbediti adekvatne količine vitamina B12, dok takođe možete konzumirati suplemente B12 svaki dan.

Neurološke tegobe

Nedostatak vitamina B12 može se manifestovati bez anemije i uz prisustvo neuropsihijatrijskih simptoma. Uzrok neuroloških problema se uvek smatra sekundarnim problemom u odnosu na ulogu vitamina B12 u mijelinizaciji neurona, što takođe može dovesti do smanjenja nervnog impulsa optičkog nerva, čineći oči slabim.

Nedostatak vitamina B12 može uzrokovati oštećenje perifernih nerava, što može dovesti do trnjenja, utrnulosti i slabosti u rukama i nogama. Takođe, nedostatak ovog vitamina može uticati na cerebelum, deo mozga koji je odgovoran za koordinaciju pokreta. To može rezultirati nestabilnom hodanjem i lošom koordinacijom.

Nekontrolisano trzanje očiju

Nedostatak vitamina B12 dovodi do problema u nervnom sistemu, najčešće neuropatije, mijelopatije i kognitivnih simptoma i simptoma ponašanja. Ovi problemi takođe dovode do nekih nevoljnih pokreta u očima kao što je trzanje koje se ne može kontrolisati i retka manifestacija koja se može lečiti konzumiranjem B12 u telu.

Drugi simptomi vitamina B12 mogu biti bleda koža, umor, glavobolja, bol u ustima, problemi sa stomakom, iritacija, promene raspoloženja i problemi depresivnog raspoloženja.

AndreyPopov / gettyimages.com