NAVIKE ZBOG KOJIH GUBITE KOLAGEN

by | 21.12.2021

Neprijatelji kolagen su:  šećer, izlaganje suncu, noćni provod i premalo amino-kiselina

 

Postoje četiri navike koje mogu uzrokovati pojačan gubitak kolagena i loše uticati  na vaš fizički izgled, samopouzdanje i raspoloženje.

 Konzumiranje jednostavnih šećera

Prevelika količina šećera u krvotoku negativno  se odražava na zdravlje, ali i izgled. Upravo je kolagen među najugroženijim molekulima u organizmu zbog uticaja šećera. Šećer se lepi za kolagen, čime u velikoj meri slabi njegovu strukturu i funkciju. Reč je takozvanom procesu glikacije, koji može neprestano ubrzavati proces starenja, a da toga niste ni svesni.

 Preterano izlaganje suncu

UV zraci smatraju se jednim od najsmrtonosnijih i najopasnijih činilaca koji utiču na izgled i zdravlje. Izlaganje sunčevim zracima ubrzava proces fotostarenja, a opasne posledice postaju vidljive kasnije, kad je već teško reagovati. Na početku se organizam uspešno odupire slobodnim radikalima, ali vremenom njihova količina  raste, a obrambeni štit jednostavno popusti pod pritiskom. Zbog toga slobodni radikali napadaju i uzrokuju oštećenja brojnih belančevina, između ostalih i kolagena. To je glavni razlog zašto osobe koje se preterano izlažu sunčevim zracima imaju suvu, opuštenu i vidljivo stariju kožu.

Poroci

Pušenje je navika koja doslovno uništava organizam i kožu čineći je starijom. Osim toga, nikotin negativno utiče na protok krvi  i tako onemogućava snabdevanje ćelija materijama ključnim za brzu regeneraciju i usporava sintezu kolagena. Povremeno konzumiranje alkohola pak može ostaviti neprijatne posledice na koži, a one su posebno vidljive ako se radi o dužem razdoblju, jer alkohol negativno utiče na vitamin A, što posledično usporava nastanak kolagena.

 Manjak ključnih aminokiselina

Daleko najjače na na gubitak kolagena utiče nedostatak ključnih amino-kiselina, koje su najviše zastupljene u stvaranju kolagena. Ako u ishranu uvrstite losos, govedinu, piletinu i jaja,to će povoljno uticati na stvaranje kolagena.

Morski kolagen i Lipozomalni vitamin D možete nabaviti u prodavnicama biljnog centra Magično bilje u Beogradu, u Brankovoj 16, Maksima Gorkog 25 i Zaplanjskoj 32 (TC Stadion), naručiti telefonom: 011/2420-955, mejlom: [email protected] ili preko internet prodavnice.