NAPITAK KOJI ČUVA TIROIDU

by | 28.11.2021

Recept od brusnice, đumbira, muškatnog oraščića i pomorandže

Ovaj ukusan napitak sadrži niz sastojaka koji podstiču rad štitne žlezde, a ujedno je i prava bomba vitamina, minerala i antioksidanasa dobrodošla na svačijem meniju. Recept je podelila sertifikovan holistički nutritivni terapeut Sjeda Kiran Zahra Husein.

Sastojci: Sedam šoljica izvorske ili filtrirane vode, šoljica čistog soka od brusnice, četvrtina kašičice suvog đumbira, polovina kašičice cejlonskog cimeta, četvrtina kašičice muškatnog oraščića, tri četvrtine šoljice sveže isceđenog soka od pomorandže i četvrtina šoljice sveže isceđenog soka od limuna.

Priprema: Zagrejte vodu i pre nego što uvri dodajte sok od brusnice, zatim začine i pustite da ključa na najnižoj temperaturi dvadeset minuta. Kada se ohladi na sobnu temperaturu, dodajte sok od pomorandže i limuna. Količina je predviđena za jedan dan.

 Brusnice su odličan izvor joda koji je esencijalan za zdravlje tiroide, a ove bobice sadrže čak 400 µg i predstavljaju jedan od najboljih prirodnih izvora joda. Odgovarajuć unos joda pomaže čišćenje tela, reguliše metabolizam, rast i razvoj.

Đumbir je veoma popularan lekovit začin, opravdano. Blagotvorno deluje i na tiroidu. Sadrži magnezijum koji je neophodan u očuvanju štitaste žlezde. Deluje protivupalno, što pomaže kod hipotireoidizma.

Cimet je višestruko koristan lek za tiroidu. Sadrži ekstrakt koji deluje protivupalno na nivo mRNA u područjima inflamatornih citokina. Laički govoreći, cimet bi mogao da ima veliku ulogu u terapiji usporenog rada tiroide. Cimet deluje protivupalno i smanjuje insulinsku rezistenciju koja je usko povezana sa nastankom Gravesove bolesti.

Muškatni oraščić podiže raspoloženje, deluje kao sedativ i podstiče metabolizam.

Sok od pomorandže bogat je izvor vitamina C koji je važan za mnoge procese u telu. Sadrži idealan odnos fruktoze i glukoze, minerale mag­nezijum i kalijum. Dobro deluje na tiroidu i povećava glukuronsku kiselinu koja vezuje i odstranjuje otrovne materije iz tela i pomaže u normalnom radu hormona.

Limunov sok vrednog je nutritivnog sastava i izuzetne lekovitosti za niz bolesti, pomaže kod čišćenja organizma i jača imunitet.