IDEALNO VREME ZA OREZIVANJE RUŽA

by | 29.11.2021

Prionite na posao da bi ruže  zdravo rasle, napredovale i lepo se granale

 

Ruže prezimljavaju bez većih problema, čak i kada se temperatura spusti više od deset stepeni ispod nule. Ponekad se desi da dođe do promrzavanja vrhova ili većeg dela biljke, ali po pravilu biljka se regeneriše i nastavi vegetaciju u narednoj sezoni.

Orezivanje pred zimu je najbolje uraditi kada je dan vedar i kad nema vetra.

Izaberite hladan dan za orezivanje, nemojte čekati da se temperature smanje ili pak povećaju, jer to može izazavati buđenje pupoljaka i ponovni vegetativni rast.

Za orezivanje su potrebne male i velike oštre makaze i dobre rukavice kako ne biste povredili ruke.

Treba imati na umu da orezivanje za biljku predstavlja stres i treba obratiti pažnju kakvo je vreme i u kakvom je stanju grm.

Način orezivanja zavisi od tipa ruže. Na primer ruže čajevke se orezuju za dve trećine i ostavljaju im se tri do četiri mlade i kvalitetne grane koje će tokom cele godine obilno cvetati.

Pre svega treba ukloniti osušene grančice sve do zdravog dela grane, a teba iseći i velike, povijene ili oštećene grane, koje bi se možda zbog snega polomile.

Kada prerežete granu, središnji deo biljke mora da bude zdrav. Ako primetite da je smeđ, granu bi trebalo skraćivati sve dok se stignete da zdravog dela.

 

Tagovi: