NAJČEŠĆE GREŠKE ZBOG KOJIH SE ZIMNICA KVARI

by | 05.08.2022

 Tegle, prezrelo voće i loše čuvanje

 

Postoje stvari za koje svi verujemo da su nebitne, a one uništavaju voće i povrće spremljeno za zimu.

Domaćice su iz svog iskustva navele tri glavne greške koje dovode do toga da se zimnica pokvari:

1. Nepravilno sterilisane tegle

Ako su tegle loše sterilisane u njima mogu da ostanu bakterije i razni štetni mikroorganizmi, a koji će dovesti do fermentacije voća i povrća. Da biste izbegli rizik od ove pojave, važno je da se dezinfekcija izvede temeljno. Dobro oprane tegle i poklopce poređajte u pleh i stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni C. Važno je i da se tegle i poklopci međusobno ne dodiruju. Neka se “suše” 15 -20 minuta, pa izvadite pleh i ostavite da se ohlade. Vodite računa i da zimnicu dobro zatvorite, odnosno da poklopac dobro učvrstite kako u njih ne bi ušao vazduh.

2. Upotreba prezrelog voća i povrća

Prezrelo voće i povrće se se mnogo brže raspasti i pokvariti, čak i kada koristite konzervanse. Birajte čvrste polodove, kojima nije oštećena površina niti imaju po njoj tačkice koje ukazuju da skoro propadanje.

3. Loše mesto za odlaganje

Da bi ziminica preživela zimu, mora da se čuva da mestu gde nema vlage, toplote, na mestu gde nije direktno izloženo suncu… Sve su to faktori koji utiču na ubrzanu fermentaciju voća i povrća i tegli.

Evo koja mesta se ne preporučuju…

Blizu izvora toplote

Ponekad se dešava da u nedostatku prostora, domaćice skladište zimnicu ispod kreveta. Međutim, ukoliko je on u blizini grejnog tela, ovo je najgore mesto. Takođe, gornje police kuhinjskih elemenata se nikako ne preporučuju. Sva toplota iz šporeta i drugih električnih uređaja koji se koriste skuplja se blizu plafona u kuhinji, što znači da će se tegle zagrejati.

Otvorena terasa

Kada su jaki mrazevi sadržaj tegle može da se smrzne, a staklo da popuca. S druge strane, kada je sunčano, zagrejaće se i tako potencijalno pokvariti.

“Neujednačena” temperatura

Da bi zimnica opstala, važno je obezbediti joj približno stabilnu temperaturu, a takvo mesto je podrum. Ne preporučuje se ni da se drži tamo gde ima promaje, kao na primer na podu u hodniku, u plakarima pored prozora, zatvorenoj terasi gde se otvaraju prozori…

Jaka svetlost

Najbolje je pronaći mračno mesto za tegle, jer jako svetlo će pokvariti kiselu zimnicu. 

Frižider

Zimnicu koja se priprema sa šećerom, kao što su džemovi i slatko od voća nikako ne treba držati u frižideru. On je donekle pogodan samo za zimnicu sa ograničenim rokom trajanja, kao što su kiseli krastavci. Tačnije, kada se tegla već otvori.

Mokro mesto

Podrum se često smatra idealnim mestom za skladištenje zimnice, jer održava stabilnu nisku temperaturu i stalno je mračno. Ali, ako je podrum vlažan, ovo nije dobra opcija, buđ može da zahvati tegle. Zbog toga se ne preporučuje čuvanje zimnice u komodama ispod sudopere, gde postoje sanitarni čvorovi.