NAJBOLJI RECEPTI SA KAMILICOM

by | 22.12.2021

Kamilica je mnogima omiljena biljka koja može pomoći kod niza tegoba: opadanja kose, menstrualnih bolova, lošeg varenja… Uz njenu pomoć možete se osloboditi mnogih zdravstvenih problema. Prenosimo najpopularnije recepte.

Sadržaj članka

Opadanje kose
Četiri kašike cvetova kamilice prelijte litrom ključale vode i ostavite poklopljeno da odstoji deset minuta. Procedite, prohladite i isperite kosu.

Napetost i nervoza
Dve šake sušene kamilice prelijte litrom ključale vode i ostavite poklopljeno da odstoji desetak minuta, procedite i dodajte vodi za kupanje. Kupku primenjivati pola sata pre spavanja.

Tegobe sa očima
Kašičicu kamilice ili filter-vrećicu prelijte sa 2 dl vrele vode i ostavite poklopljeno da odstoji deset minuta, procedite i isperite oči ili natopite vatu i koristite kao oblogu. Primenjivati svako veče pre spavanja!

Menstrualni bolovi
a) Prelijte kašiku kamilice sa 2,5 dl vrelog mleka i ostavite poklopljeno da odstoji petnaest minuta, procedite i natopite pamučnu krpu pa obložite donji deo stomaka;
b) Pomešajte deset kašika konopljike, pet kašika virka, tri kašike hajdučke trave i dve kašike kamilice, pa tri kašike smese prelijte sa 7,5 dl ključale vode i ostavite poklopljeno da odstoji jedan sat, procedite i pijte tokom dana u gutljajima.

Upala sluzokože i grčevi u stomaku
Dve kašičice cveta kamilice prelijte sa 2,5 dl vrele vode i ostavite poklopljeno da odstoji jedan sat, procedite i pijte tri šoljice toplog čaja dnevno.

Pomaže varenju
Osim što sagoreva masne naslage i odstranjuje višak vode iz organizma, čaj od kamilice ima povoljan uticaj i na oblikovanje tela. Redovno uzimanje čaja od kamilice povoljno utiče na varenje i rešava probleme, kao što su loša probava, zatvor ili usporen rad creva.

Pijte čaj od kamilice pre svakog glavnog obroka
Ako zaista želite da osetite povoljan uticaj čaja od kamilice na gubitak kilograma, pijte ga pre svakog glavnog obroka. Osim što ćete se tako brže zasititi pa ćete manje pojesti, čaj od kamilice stimulisaće probavne sokove koji će pomoći da bolje razgradite hranu.

Kamilica umesto nezdravih pića
Mnogi neće biti baš srećni što moraju da menjaju sokove i energetska pića čajem od kamilice, ali ako želite vitku liniju, to morate da učinite. Čaj od kamilice pomaže i izbacivanje toksina iz tela, kao i višak vode iz tkiva (jer je bogat kalijumom) što znači da vam celulit više neće biti toliko vidljiv.

Smršajte
Kod čaja od kamilice važna je doziranost. Čaj ne sme biti prejak (previše čaja / premalo vode / predugo čaj stoji u vodi) jer biste mogli da osetite težinu u želucu, mučninu i vrtoglavicu. Za šoljicu čaja dovoljna je kašičica suvog cveta. Kamilicu ne kuvamo, već samo prelijemo vrućom vodom!
Čaj možete piti hladan ili topao, ali nemojte ga zaslađivati šećerom. Ako nešto već morate da koristite, neka to bude med (dodajte ga samo u hladan ili mlak čaj jer se inače gube najvrednija hranljiva svojstva). Možete dodati i malo soka od limuna za bolji ukus, a time ćete  ubrzati sagorevanje masnoća. Limun je bogat vitaminom C i sadrži supstance koje ubrzavaju i stimulišu metabolizam. Pripazite i na to da uz čaj od kamilice pijete i dovoljno vode. Nemojte prestati da pijete vodu – potrebno je barem 1,5 litar vode dnevno uz čaj od kamilice.

Upozorenje
Ženama koje pokušavaju da zatrudne ili su već trudne, kamilica se ne preporučuje  jer stimuliše uterus, ublažavajući grčeve kod žena. Zbog toga postoji rizik od pobačaja.
Kamilica je poznata i po tome što snižava nivo šećera u krvi, pa zbog toga može imati delovati na terapiju kod dijabetesa. Kod dijabetesa (tip 1), pre korišćenja čaja od kamilice konsultujte se sa vašim lekarom.
Kamilica sadrži kumarin i blago razređuje krv što je najprimetnije pri uzimanju većih količina kamilice duži vremenski period. Ako treba da idete na neki hirurški zahvat bilo bi dobro da ne uzimate kamilicu najmanje dve nedelje pre operacije.