MELEM ZA ISPUCALE PETE

by | 03.06.2023

Na livadama imate obilje hajdučke trave i trpuca. Iskoristite to i napravite prirodni preparat.

MELEM ZA ISPUCALE PETE  

Nanesite ovaj prirodni melem, koji se lako pravi, na ispucale pete. Možete i na laktove ako vam je gruba koža. Bićete iznenađeni rezultatima za veoma kratko vreme.

Hajdučka trava i trputac za ispucale pete

Leto je idealno vreme da dane provodite u prirodi i učinite nešto korisno. Na primerm mogli biste da sakupljate hajdučku travu i trputac te da od njih napravite odličan balzam koji će imekšati grubu kožu. Ove dve biljke donose pravu blagodet za kožu.

Hajdučka trava može da regeneriše kožu, te da joj podari baršunastu mekoću. Trputac je klasična biljka za prvu pomoć, a naročito je dobra za kožu jer brzo sanira oštećeno tkivo. Sveže bilje prvo osušite pre nego što počnete da spravljate melem.

H3: Kako se pravi melem za ispucale pete

Korak 1: Napravite ulje

Pre nego što možete da napravite ovaj balzam, prvo morate da napravite biljno ulje.

Sastojci:

  • 1 šolja suncokretovog ili slatkog bademovog ulja
  • 1/4 šolje osušene hajdučke trave
  • 1/4 šolje osušenih listova trputca

Priprema: Stavite bilje u vatrostalnu posudu i prelijte uljem. Posudu stavite u lonac s vodom i kuvajte na pari dva do tri sata. Pazite samo da ne ispari sva voda iz lonca. Izvadite vatrostalnu činiju iz lonca i ostavite sa se ohladi.

Ovo ulje možete da napravite i na sporiji način. Stavite bilj i ulje u teglu, dobro je zatvorite i ostavite na tamnom i suvom mestu oko šest nedjelja. Povremeno je protresite. Ulje procedite i sipajte u čistu staklenu bočicu. Rok trajanja ovog ulja je do godinu dana.

Korak 2: Napravite melem

Sastojci:

  • 1/4 šolje ulja od hajdučke i trpuca
  • 1/2 kašike tamanu ulja (ako ga nemate možete sa stavite više ulja od hajdučke trave i trpuca)
  • 1/2 kašike kakao putera
  • 1 kašika komadića pčelinjeg voska
  • 1/4 kašičice esencijalnog ulja lavande ili peperminta
  • 3 kapi esencijalnog ulja čajevca

Priprema: U vatrostalnu činiju sipajte ulje od hajdučke trave i trpuca, dodajte tamanu ulje, kakao puter i pčelinji vosak. Činiju stavite u lonac s vodom i lagano zagrevajte dok se vosak ne istopi. Izvadite vatrostlanu činiju iz lonca i ostavite da se gladi pet minuta. Dodajte esencijalna i ostavite smešu u frižideru oko 10 do 15 minuta da se ohlade. Pritom, promešajte na svakih pet minuta. Dok se melem hladi, mešanje je ključno kako se ne bi formirale grudvice, a i da se sastojci bolje povežu.

Kako koristiti melem:

Pre sapvanja dobro operite pete, nanesite melem i obujte pamučne čarape. Ostavite da melem deluje preko noći. Nakon nekoliko dana trebalo bi da se probudite s vidno mekšom kožom pete. Čuvajte balzam na hladnom i tamnom mestu do devet meseci.

Foto: terra24 / gettyimages.com