MED I DIJABETES: KADA, KAKO I KOLIKO

by | 04.07.2021
MED I DIJABETES: KADA, KAKO I KOLIKO

Med kao prirodni zaslađivač, sadrži  zaštitne hranljive sastojke i aminokiseline koje rade na održanju metaboličkih funkcija

Med je prirodni zaslađivač. Da li ste znali da vam on može pomoći da držite dijabetes pod kontrolom?
Med i šećer ne deluju u organizmu na isti način. Med je zapravo jako dobar za borbu sa dijabetesom.
Dijabates predstavlja metabolički poremećaj koji se odlikuje visokim nivoom šećera u krvi. To je stanje pri kom telo ne uspeva da proizvede insulin ili ga ne koristi na odgovarajući način. Insulin je hormon koji proizvodi pankreas i koji omogućava ćelijama da koriste glukozu iz hrane kao energiju. Kada glukoza ne može da dođe do ćelija, ona ostaje u krvi, podižući tako nivo šećera u krvu. Uneti šećeri ne mogu se potrošiti kao energija, pa se iz tela eliminišu urinom.
Med kao prirodni zaslađivač, sadrži u sebi zaštitne hranljive sastojke i aminokiseline koje rade na održanju metaboličkih funkcija. On ima manji glikemijski indeks u poređenju sa rafinisanim šećerom. To znači da ne ulazi u krv kao prerađeni šećer. Takođe, pri konzumiranju meda potrebna je manja količina insulina nego kad se jede šećer. Kao rezultat toga, med smanjuje nivo glukoze u krvi.
Sa medom, naravno, ne treba preterivati, pogotovo ako bolujete od dijabetesa. Kako konzumirati med ako imate dijabetes?

Med i jogurt
U ranim jutarnjim satima možete konzumirati med u kombinaciji sa jogurtom kako biste održali nivo šećera u krvi pod kontrolom. Polovina kašičice meda i kašika jogurta treba da budu pomešane i konzumirane na prazan stomak. Već nakon mesec dana, primetićete postepen pad nivoa šećera u krvi.

Med i cimet
Ova ultramoćna kombinacija je izvrsan lek za dijabetes. Osim što kontroliše skok nivoa šećera u krvi, ona poboljšava metabolizam i smanjuje holesterol u krvi, te pomaže pri gubitku kilograma. Za pripremu ovog napitka trebaće vam kašičica meda i kašičica mlevenog cimeta, kao i 250 ml vrele vode. Cimet je potrebno rastvoriti u vodi i ostaviti po strani oko pola sata. Zatim mešavini dodati kašičicu meda i piti svako jutro na prazan stomak.

Med, bosiljak i kurkuma
Ova mešavina može vam u velikoj meri pomoći pri stabilizaciji nivoa šećera u krvi. Za njemu pripremu će vam trebati kašika meda, 3 kašike suvog bosiljka u prahu i 3 kašike tečne ili kurkume u prahu. U jednoj posudu pomešajte bosiljak i kurkumu, a zatim dodajte med. Svako jutro na prazan stomak potrebno je da pojedete jednu kašiku ove zlatne mešavine.

U biljnim centrima Magično bilje možete nabaviti prvoklasan kremasti Manuka med sa Novog Zelanda koji, osim što pomaže u kontroli šećerne bolesti, dokazano ubija i više od 250 vrsti bakterija, gljivica i virusa i jača imunitet. Takođe, u našim prodavnicama možete kupiti ili naručiti na kućnu adresu i holandsku tečnu lipozomalnu kurkumu, koja se odlično apsorbuje i ima stopostotnu iskoristivost u organizmu, kao i čist cejlonski cimet.

 

Vera_Petrunina / gettyimages.com