Mango buter za blistavu kosu i sjajnu kožu

by | 17.10.2023
Mango buter za blistavu kosu i sjajnu kožu

Mango buter je savšen pomoćnik za zdravu i lepu kosu i kožu. Otkrijte na koje sve načine možete da ga upotrebaljavate.

Kada pomislite na mango, prva stvar koja vam verovatno pada na pamet je slatka žutoanarandžasto pulpa voća koje vas vodi u tropske krajeve. Možda ćete biti iznenađeni kada saznate da je mangomnogo više od toga. Drvenasto jezgro u središtu ploda je prepuno zdravih masti i hranljivih materija koje se ekstrahuju da bi se napravio kremasti buter od manga.

Mango buter je nenadmašni savezink lepote

Kao i popularni ši buter i mango puter se može koristiti za kosu i kožu zbog svojih hidratantnih efekata. Ima kremastu, puterastu konzistenciju na nižim temperaturama i postaje lagano ulje bez mirisa kada se utrlja u kožu. Jednom kada saznate nešto više o ovom sastojku za negu tela i kose, postaće jedan od vaših omiljenih sastojaka za „uradi sam“ recept.

Šta je mango buter?

Mango buter je ono što se dobija nakon metode hladnog ceđenja masti iz jezgre manga, čime se stvara kremasti buter. Gotovo da nema arome, zbog čega se često koristi kao u receptima za negu tela „uradi sam“ ili potpuno samostalno.

Ovaj buter je bogat prirodnim antioksidansima, vitaminima A i E i esencijalnim masnim kiselinama. Ovo su samo neke od prednosti:

1. Hidrira kožu i kosu

Mango buter ima lakšu teksturu od mnogih drugih biljnih ulja ili butera, tako da vam neće ostaviti mastan trag. Pored toga, hidrira i kožu i kosu, umirujući suva i iritirana područja. Pruža zaštitnu barijeru, sprečavajući bakterije i hemikalije iz životne sredine da uđu u vaše pore.

2. Regeneriše kožu

Hranljive materije u mango buteru imaju lekovita svojstva, tako da se može pospešiti regeneraciju kože, kao i zaštitu.

3. Usporava starenje

Antioksidansi koji se nalaze u ovom buteru smanjenju oštećenja slobodnih radikala koja mogu dovesti do ranog starenja. Istraživanja pokazuju da ulje ekstrahovano iz zrna manga ima veći sadržaj fenola od mnogih komercijalnih biljnih ulja.

Nanošenje ovog butera na kožu može da smanji uticaj stresora iz okoline, kao što su UV zraci i izlaganje zagađenju koje može izazvati fine linije, bore i druge znake starenja kože.

4. Ne zapušava pore

Ovaj buter deluje kao emolijens koji pruža zaštitnu barijeru na koži, ali neće zapušiti pore. U stvari, puter se topi u lagano ulje koje ne ostavlja previše masnoće i pogdan je za sve tipove kože.

5. Jača kosu

Hranljive masne kiseline u buteru sprečiće lomljenje kose i obezbediće dovoljno vlage. Takođe štiti kosu od oštećenja izazvanih feniranjem ili upotrebom vruće pegle.

Kako se koristi?

Jednostavno uzmite kašičicu veličine graška, utrljajte je između dlanova i nanesite na kožu. Utrljajte ga u suva ili oštećena područja kružnim pokretima, posebno nakon kupanja. Možete naneti druge proizvode za kožu, poput šminke, nakon što se puter upije.

Kada koristite buter od manga za kosu, utrljajte količinu veličine novčića i umasirajte na krajeve pramenova kose. Ako imate suvu kožu glave koja se ljušti, utrljajte malu količinu u to područje. Možete da stavite veću količinu kao masku i ostavite da odstoji pola sata.

Rizici i neželjeni efekti

Mango puter je generalno bezbedan za lokalnu upotrebu. Ako osetite crvenilo, svrab, peckanje ili iritaciju nakon upotrebe ulja manga, odmah prekinite sa upotrebom. Ljudi koji su alergični na mango ne bi trebalo da koriste puter, jer se direktno ekstrahuje iz jezgre voća.

vasare / gettyimages.com