MAGNEZIJUM, ČUDESAN LEK ZA PSIHU

by | 10.10.2022

Prirodan valijum reguliše metaboličke procese, poboljšava raspoloženje, pomaže da pobedite teskobu

Magnezijum, prirodan valijum reguliše metaboličke procese, poboljšava raspoloženje, pomaže da pobedite teskobu.

Panični i anksiozni poremećaj, agorafobija, socijalni anksiozni poremećaj i druge fobije, sve je to povezano sa anksioznošću. Obično se manifestuju kao napadi panike i teskobe. To je očekivano jer je panika reakcija tela na trenutne pretnje, dok se teskoba javlja kada telo predviđa neku pretnju.
Dostupne su različite vrste tretmana, od kojih je manje poznat, ali potpuno prirodan i efikasan lek – magnezijum. Njegova korisnost u lečenju anksioznosti je tolika da ga zovu”prirodni valijum”. On je takođe bitan za mnoge metaboličke funkcije.
Kako magnezijum pomaže kod anksioznosti

1. Stimuliše proizvodnju GABA
GABA ili gama-aminobutirna kiselina je neurotransmiter koji opušta mozak. Kada se smanjuje proizvodnja GABA-e, mozak je uvek aktivan i osećaćete se nemirno i dezorijentirano.
Možete početi da paničite, da razvijete sve vrste anksioznih poremećaja pa čak i da patite od IBS-a (sindroma iritablinog creva). Magnezijum se veže i stimuliše GABA receptore u vašem mozgu i tada se osećate mirnije.

2. Smanjuje nivo kortizola i epinefrina
Ako su vam mišići zategnuti, a vi dobijate grčeve, najverojatnije vam nedostaje magnezijum u telu. Iz tog razloga vaše telo proizvodi više adrenalina i kortizola, a to su hormoni stresa.
Povišeni nivoi kortizola mogu da uzrokuju mnoge mentalne poremećaje, uključujući anksioznost i amneziju. Konzumiranje magnezijuma opustiće mišiće i sprečiti ostalo.

3. Sprečava upalu
Kada se upala dogodi u mozgu, možete da postanete teskobni i depresivni. Citokini su materije koje uzrokuju upalu i za koje je utvrđeno da doprinose stvaranju raznih mentalnih poremećaja kao i samoubilačkih misli.
Magnezijum deluje protivupalno i nedostatak magnezijuma povezan je sa većim rizikom od upale.

4. Lečenje depresije
Anksioznost i depresija obično se javljaju zajedno, a magnezijum se može koristiti za lečenje i jednog i drugog. Uzimanje dodataka može imati ogroman efekat na depresiju u samo sedam dana. Razlog tome je što magnezijum povećava količinu serotonina ili hormona sreće u telu.
Ovo povećanje serotonina takođe može da pomogne ženama koje pate od depresije koja se javlja kao deo predmenstrualnog sindroma. Magnezijum čak može da smiri menstrualne grčeve.

5. Stabilizovanje nivoa šećera u krvi
To je veoma važno za funkcionisanje vašeg mozga jer mozak upotrebljava uglavnom glukozu u. Kada nivo glukoze padne, telo oseća stres i počinje da proizvodi hormon stresa. Oni koji to redovno doživljavaju mogu da svedoče o količini teskobe koju izaziva.
Držeći se pravilne, zdrave ishrane i osiguravajući da je nivo magnezijuma visok, možete osigurati da nivo šećera u krvi ostane stabilan.

6. Bolja kontrola nad svojim životom
Neprestani unos magnezijuma pomoći će vam da čvrsto držite uzde svog života. Bićete u dobrom raspoloženju, nećete osećati stres, bolje ćete se koncentrisati, više nećete žuditi za različitom hranom, osećaćete se energičnije i odmornije nakon spavanja.
Koliko god vam se ova promena čini malom, mnogo će uticati na svaki drugi aspekt vašeg života i više se nećete osećati preplavljeni svim što se događa oko vas.

Magnezijum bisglicinat možete nabaviti u prodavnicama Biljnog centra Magično bilje u Beogradu, Ulica Maksima Gorkog 25 (Blizu pijace Kalenić), Brankova 16 i Ilije Garašanina 5A (Palilulska pijaca ), poručiti telefonom 011/2420-955, 011/3283-507, 011/2450-782 i 064/6433-055, mejlom: [email protected], ili preko internet prodavnice.