Lovor može da poboljša respiratorno zdravlje + efikasni recepti

by | 10.12.2023
Lovor može da poboljša respiratorno zdravlje

Lovor je podjednako poznat kako u kuhinji, tako i u medicini. Ima brojne benefite, između ostalog,  može biti veoma efikasan u ublažavanju respiratornih tegoba. 

Lovor sadrži ugljene hidrate, masti i proteine. Takođe sadrži vitamin C i minerale (kalcijum, gvožđe, fosfor i kalijum, između ostalog). Svi ovi hranljivi sastojci znače da ima medicinsku i kulinarsku upotrebu. Zbog toga se od lovora mogu napraviti brojni kućni lekovi.

Lovor u narodnoj medicini

Lovor se hiljadama godina koristi za ublažavanje raznih tegoba, od gasova do lošeg varenja. Smatra se da ovi listovi pomažu u podsticanju apetita. Iz tog razloga, ponekad se koristi u određenim fitoterapijskim tretmanima za ljude koji moraju da dobiju na težini. Konkretno, listovi lovora se koriste za pripremu infuzija koje se konzumiraju pre jela.

Lovor pomaže u slučaju respiratornih tegoba

Osim što se koristi kao digestiv, njegova lekovita svojstva su korišćena i za ublažavanje određenih respiratornih problema.

Inhalacija

Lovorova para može pomoći kod zapušenog nosa tako što pomažu u izbacivanju sluzi. Vlaga je ono što donosi olakšanje. Međutim, neki ljudi veruju da inhalacijom  i druga jedinjenja u lovorovim listovima takođe doprinose efektu.

Sastojci:

  • 2 šolje vode (500 ml)
  • 6 lovorovih listova ili 5 kapi lovorovog ulja

Prokuvajte vodu. Kada dostigne tačku ključanja, sklonite je sa vatre. Dodajte šest lovorovih listova ili 5 kapi esencijalnog ulja lovora. Sipajte ovu tečnost u posudu.
Pokrijte glavu peškirom i stavite lice blizu posude (na bezbednoj udaljenosti). Udahnite lovorovu paru.

Domaći sirup protiv kašlja

Prema popularnom verovanju, još jedan efikasan lek od lovora je sirup za lečenje suvog kašlja. Možete ga napraviti sami i vrlo je lako napraviti.

Sastojci:

  • 2 šolje vode (500 ml)
  • 6 lovorovih listova
  • 6 kašika smeđeg šećera (90 g)
  • Sok od 1 limuna

Sipajte u lonac vodu, dodajte lovorov list. Pustite da ključa 15 minuta. Kada su listovi kuvani, procedite vodu i ostavite da se ohladi. Sipajte tečnost u činiju i dodajte 6 kašika smeđeg šećera i limunov sok. Na kraju, nakon što se sve pomeša, domaći sirup će biti gotov. Čuvajte ga u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru sedam dana. Uzmite po kašičicu tri puta dnevno. Takođe, razgovarajte sa svojim lekarom pre upotrebe ovih vrsta kućnih lekova, jer oni mogu izazvati interakcije sa određenim lekovima i hranom.

Oblog od lovorovog lista

Možete pripremiti infuziju sa lovorovim lišćem da napravite svoje obloge. Ovo može pomoći u ublažavanju povremene blage nelagodnosti u grudima.

Sastojci:

  • 2 šolje vode (500 ml)
  • 3 sveža lovorova lista

Prvo u loncu zagrejte  vodu dok ne počne da ključa. Zatim dodajte sveže lovorove listove u kipuću vodu i ostavite da odstoje nekoliko minuta. Zatim čajem natopite krpu, iscedite i stavite je kao oblog na grudi. Na kraju, pokrijte grudi peškirom. Stavite nove obloge čim se prethodne ohlade. .

Elena Rui / gettyimages.com