LEGENDA O ČUDESNOJ VODICI MAĐARSKE KRALJICE

by | 08.08.2021

Vodica mađarske kraljice je bila vrlo rašireni srednjovekovni lek. Njen nastanak pripisuje se kraljici Elizabeti Ugarskoj,mada nije sasvim jasno o kojoj se kraljici radi

 

Vodica mađarske kraljice je bila vrlo rašireni srednjovekovni lek. Njen nastanak pripisuje se kraljici Elizabeti Ugarskoj, mada nije sasvim jasno o kojoj se kraljici radi.

Jedna od legendi kaže da je upravo zahvaljujući ovoj vodici kraljica Elizabeta, koja je tada imala imala 72 godine i bila zgrčena od reumatizma i gihta,  pomladila se i prolepšala toliko da joj je kralj Poljske, smrtno zaljubljen, ponudio  brak.

To se, navodno, dogodilo u 14. veku, a recept  je, kako kaže legenda, kraljici lično dao jedan anđeo.

Vodica mađarske kraljice bila je u stvari u rakiji ukuvano lekovito bilje – ruzmarin, lavanda, žalfija, menta i limun.
I vodica i legenda preživele su do  današnjih dana. Lekovita rakija korišćena je vekovim ne samo kod reumatizma i gihta, već i kao efikasno sredstvo za ublažavanje hirova i dosade doknog plemstva –  ocvale dame i onemoćala gospoda njom su budili svoje ugasle strasti.

Ruzmarinu se tada pripisivala čudesna moć u lečenju reumatizma, obamrlosti i paralize, vrtoglavice, nervnih smetnji, bolesti disajnih organa i jetre, pa čak i polne nemoći.
Danas se ova vodica uveliko pravi ali se sa imenom ne rizikuje: jednostavno, to je vodica mađarske kraljice.