LEBLEBIJE, SUPER HRANA ZA SUPER ZDRAVLJE

by | 17.11.2022

 Ova mahunarka je bogata vitaminima i jedna od najzdravijih namirnica 

Leblebije potiču sa Bliskog istoka i ubrajaju se među najviše konzumirane mahunarke na svetu. Postoji nekoliko desetina različitih sorti, uključujući evropsku bledožutu, koja je izuzetno popularna u Americi, kao i crnu, tamnosmeđu i crvenkastu.

Biljke leblebije mogu da narastu do oko pola metra u visinu, sa malim, pernatim listovima i belim ili crvenkastoplavim cvetovima, a jedna mahuna sadrži jedno do tri zrna.

Bogate su vitaminima, mineralima i antioksidansima, a prema studiji objavljenoj u časopisu Nutrients, ljudi koji redovno konzumiraju leblebije imaju veći unos ne samo vlakana, već i vitamina A, E i C, folata, magnezijuma, kalijuma i gvožđa.

Salata od leblebija sa pestom

Ukusnu i zasitnu salatu od leblebija možete napraviti kao prilog ili samostalan obrok.

Potrebni sastojci su: leblebije (mozete uzeti kuvane iz tegle ili konzerve), dve supene kašike pesta od bosiljka, sušeni bosiljak i origano po pola kašičice, sok pola limuna, seckano parče đumbira veličine jagodice prsta, malo čili praha i šaka seckanih oraha. Po želji možete dodati i crveni luk sečen na rebarca. Sve sastojke sjedinite i stavite u frižider pre služenja.

Tagovi: