Kolika je dnevna doza čaja?

by | 04.10.2023
Kolika je dnevna doza čaja?

Iako ovaj ima mnoge zdravstvene prednosti, previše čaja može naštetiti zdravlju

Ako ste zavisni od čaja i treba vam samo izgovor da popijete još jednu šoljicu, evo zašto morate da prestanete. U ovom članku ćemo razgovarati o neželjenim efektima ako pijete previše čaja.

Da li pijete previše čaja?

Sadržaj kofeina u šolji čaja može da varira u zavisnosti od vrste čaja i količine koju koristite. Ali obično, sadržaj kofeina u jednoj šolji čaja je između 20-60 mg po šolji (240 ml). Stoga se savetuje da ne pijete više od 3 šolje čaja dnevno.

Šta se dešava s telom ako pijete previše čaja:

Može se smanjiti apsorpciju gvožđa

Tanini koji se nalaze u čaju mogu da ometaju sposobnost tela da apsorbuje gvožđe kada se konzumira u prevelikim količinama. Čaj može smanjiti sposobnost apsorbovanja gvožđa za 60 odsto. Ovo može negativno uticati na vegetarijance, koji su u većoj opasnosti od deficita gvožđa.

Može da ometa dejstvo lekova

Konzumiranje previše čaja može smanjiti efikasnost nekih antibiotika, kažu studije. Čaj može smanjiti efikasnost lekova za hemoterapiju, klozapina i kontraceptiva.

Vrtoglavica

Previše kofeina iz čaja može dovesti do vrtoglavice. Ovo se dešava kada neko konzumira previše kofeina, više od 400-500 mg. Međutim, može se javiti i kod konzumiranja manjih doza kod ljudi koji su posebno osetljivi ili imaju problema s anksioznošću.

Komplikacije u trudnoći

Previše kofeina iz čaja tokom trudnoće može povećati rizik od komplikacija, kao što su pobačaji i prevremeni porođaj. Savetuje se da ne prekoračite dnevni unos kofeina za više od 200 mg dnevno tokom trudnoće.

Žgaravica

Previše čaja može pogoršati već postojeći problem refluksa kiseline, takođe može doprineti povećanju ukupne proizvodnje kiseline. Ako patite od žgaravice, ograničite unos čaja i pratite da li će vam se simptomi poboljšati.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

CS0523183 / gettyimages.com