KOJA SE HRANA NE NOSI NA PLAŽU

by | 15.07.2022

Da biste izbegli dehidrataciju, pažljivo planirajte letnju užinu

 

Najgora hrana koju možete poneti na plažu je ona koja dehidrira telo.  Zato, kada planirate užinu na plaži, pažljivo birajte.

Mesni delikatesi

Poznato je da mesni delikatesi poput salama ili suhomesnatih proizvoda imaju visok udeo natrijuma, što može izazvati dehidrataciju. Umesto toga, odlučite se za sendvič s povrćem koji će sadrži nizak nivo natrijuma. Možete dodati malo humusa, koji, osim što ne obiluje natrijumom, povećava količinu proteina u vašem obroku.

 Čips

Slane grickalice poput čipsa svakako su odlične da suzbijte glad, ali ako tražite rešenje za hidriranje, trebalo bi da uzmete nešto drugo. Na primer, voće može biti idealna opcija za plažu, a osim što ćete njime “zavarati stomak”, pomoći će vam i da se osvežite.

 Pržena hrana

I pržena hrana takođe ima visok udeo natrijuma zbog kojeg se možete osećati dehidrirano. Nakon ovakvog obroka, kada je toplo,  nivo energije bitće na niskom nivou. Hrana bogata mastima može da izazove umor i tromost, što nije ono što želite da  osećate na plaži.

 Previše zaslađeni napici

I pića s visokim udelom šećera takođe mogu imati loš uticaj  telo, a tako je zbog načina na koji se razlažu u našem organizmu. Prilikom unosa šećera, telo koristi više vode, povećavajući tako i potrebu za mokrenjem.

Osim vode, jedna od preporuka su i limunada ili nezaslađen ledeni čaj.