KO NE BI TREBALO DA JEDE CRVENO MESO?

by | 19.10.2022

  Redovna konzumacija crvenog mesa povezana je sa povećnim rizikom od razvoja visokog holesterola, ali i drugih bolesti

 

Studije sprovedene proteklih godina rasvetlele su vezu između obilne konzumacije crvenog mesa i srčanih bolesti, moždanog udara, kolorektalnog raka i dijabetesa, ali isto se tako pokazalo da već i blago smanjenje unosa crvenog mesa može imati velike pozitivne učinke.

Stručnjaci s Harvarda proveli su opsežnu analizu dve velike zdravstvene baze podataka kojima je bilo obuhvaćeno više od sto hiljada muškaraca i žena.

Pokazalo se, što je i objavljeno u publikaciji Archives of Internal Medicine, da svako dodatno dnevno serviranje crvenog mesa (odrezak, hamburger itd.) povećava rizik od preuranjene smrti 13 odsto. Jedenje dodatne porcije prerađenog mesa (viršle, slanina…) podiže taj rizik 20 odsto.

– Redovna konzumacija ove vrste mesa povezana je s povećanim rizikom od razvoja visokog holesterola i visokog krvnog pritiska, oboje može dovesti do bolesti srca, i takođe povećava rizik od razvoja određenih vrsta raka – kaže Roksana Esani, registrovana dijetetičarka i portparolka Akademije za prehranu i dijetetiku.

Nije, međutim, samo problem u njegovoj konzumaciji, nego i u načinu pripreme.

– Ako se odlučite pripremiti meso na roštilju i ono zagori, to može uzrokovati da meso sadrži štetne kancerogene materije koje se takođe povezuju s povećanim rizikom od raka – rekla je Esani.

Uz to, mnogo crvenog mesa je prerađeno, a to povećava rizik od prevelike konzumacije soli.

– Određene vrste kao što su kobasice, viršle, slanina, delikatesno meso, takođe mogu sadržati vrlo visok sadržaj soli, što može povisiti krvni pritisak – kaže Esani.

Osobe s visokim holesterolom

– Ljudi koji pate od ovog stanja ne bi trebali svaki dan da jedu odrezak ili hamburger. Nažalost, ako već imate visok holesterol, konzumacija crvenog mesa ne samo da neće pomoći u snižavanju njegovih nivoa, već može učiniti suprotno, te još više povećati loše vrednosti – objasnila je Esani.

Ona je dodala da je za osobe sa visokim holesterolom najbolje ograničiti konzumaciju crvenog mesa na otprilike jednom ili dva puta mesečno, a i tada bi trebalo odabrati najmesnatiji komad mesa, odnosno onaj s najmanje masti.

Osobe sa srčanim bolestima

– Osoba sa srčanim bolestima možda već ima nakupljeni plak na arterijama i trebalo bi da jedu namirnice sa malo bilo koje vrste nezdravih masnoća poput zasićenih ili trans-masti koje mogu uzrokovati još veće nakupljanje plaka. Ovo nakupljanje plaka, ako se još pojača, može dovesti do moždanog ili srčanog udara – kaže Esani.

Osobe s bolestima bubrega

Dijeta bogata proteinima kada vam bubrezi ne rade dobro može napraviti više štete nego koristi. Možda ćete morati smanjiti unos između 0,6-0,8 grama proteina po kilogramu težine, zavisno od stanja vaših bubrega.

Osobe sa rizikom od srčanih bolesti

Ako imate jedan ili nekoliko faktora rizika za srčane bolesti kao što su dijabetes, visok krvni pritisak, visok holesterol, gojaznost, fizički ste neaktivni i/ili se nezdravo hranite, verovatno biste trebali biti oprezniji s čestim konzumiranjem crvenog mesa.

Osobe sa porodičnom istorijom određenih karcinoma

Osobe s porodičnom istorijom raka debelog creva treba da budu opreznije kad je u pitanju crveno meso. Crveno meso i prerađeno meso mogu uzrokovati genetska oštećenja koja, takođe, mogu uzrokovati rak debelog creva.