Keltska so: Zašto je ovaj mineral bogat magnezijumom neophodan za telo

by | 08.02.2024
Keltska so: Zašto je ovaj mineral bogat magnezijumom neophodan za telo

Keltska so sadrži esencijalne elektrolite kao što su natrijum, kalijum i magnezijum. Ključni su za održavanje zdrave ravnoteže tečnosti, nervnih funkcija i mišićnih kontrakcija.

Zamislite sebe u šarmantnim francuskim priobalnim gradovima koji su blizu Keltskog mora, gde se otkriva privlačnost soli Keltskog mora. Ova morska so ima osobine koje je čine jedinstvenom, uprkos neobičnoj sivoj boji.

Zašto je keltska so tako zdrava?

Evo svega što treba da znate o keltskoj soli, istražujući njenu istoriju, svojstva, nutritivni sastav, prednosti za zdravlje i izvodljive metode da je koristite u svakodnevnoj rutini.

Keltska so: Sadržaj hranljivih materija

Keltska morska so nastaje isparenjem morske vode, ima veće kristale od drugih vrsta soli. U svetu minerala, keltskog so u svom sastavu, pored natrijum hlorida i druge stvari. Pre svega,  sadrži male, ali značajne količine magnezijuma, kalcijuma i kalijuma, doprinoseći delikatnoj ravnoteži elektrolita u telu.

Nerafinisana i prirodno sakupljena, keltska morska so je bogata magnezijumom i sadrži sve minerale u tragovima koji se inače gube u soli. Keltska so se bere korišćenjem tradicionalnih metoda koje su cenjene tokom vremena i nudi prirodno izbalansiran sadržaj minerala i elemenata u tragovima, baš kao što je priroda zamislila.

Ovo je praktičan praktičan pristup da se uključiti magnezijum u ishranu bez upotrebe sintetičkih suplemenata.

Zdravstvene koristi

Slabo obrađena priroda keltske soli razlikuje je od rafinisane kuhinjske soli, čuvajući prirodnu vlagu i minerale. Za one koji doživljavaju gubitak natrijuma zbog jakog znojenja ili intenzivnih treninga, keltska so može pomoći u hidrataciji.

Esencijalni elektroliti kao što su natrijum, kalijum i magnezijum nalaze se u keltskoj morskoj soli i ključni su za održavanje zdrave ravnoteže tečnosti, nervnih funkcija i mišićnih kontrakcija.

Zbog prisustva magnezijuma, telo može da brže apsorbuju vodu. Prema studiji objavljenoj u časopisu Nutrients, preporučuje se da se dnevno konzumira 2,3-5,8 g soli.

Kako koristiti keltsku morsku so

Kuvanje: Podignite svoje kulinarske napore koristeći so keltskog mora u kuvanju i pečenju kao zdraviju alternativu običnoj kuhinjskoj soli.

Začin: Posolite salate, pečeno povrće ili meso sa roštilja da biste poboljšali ukuse i dodali dašak primorske magije vašim obrocima.

Lepota i spa: Osim kuhinje, keltska so nalazi se u kozmetičkim proizvodima kao što su slani pilinzi i soli za kupanje, nudeći svojstva pilinga i detoksikacije.

Oralno zdravlje: Pomešajte keltsku so sa vodom da biste napravili prirodnu pastu za zube ili vodicu za ispiranje usta za osvežavajuću rutinu oralne nege.

Zašto je so važna za telo?

So, ili natrijum hlorid, neophodna je za pravilno funkcionisanje tela. Pomaže u održavanju ravnoteže tečnosti, reguliše nervne impulse, podržava kontrakcije mišića i igra vitalnu ulogu u apsorpciji hranljivih materija.

Međutim, treba izbegavati prekomerni unos soli kako bi se sprečili zdravstveni problemi. Pored toga, so pomaže u održavanju krvnog pritiska, podržava transport hranljivih materija i reguliše nivo pH.

Sastavni je za proizvodnju želudačne kiseline, olakšavajući varenje. Dok je so ključna, uravnotežen unos je ključan za optimalno zdravlje, jer prekomerna konzumacija može dovesti do hipertenzije i drugih zdravstvenih komplikacija.

Karisssa / gettyimages.com