KAKO VAS TELO UPOZORAVA DA JEDETE PREVIŠE ŠEĆERA

by | 31.05.2023
kako-vas-telo-upozorava-da-jedete-previse-secera_kako-vas-telo-upozorava-da-jedete-previse-secera.jpg

Obratite pažnju na ovih sedam signala koje vam šalje telo

KAKO VAS TELO UPOZORAVA DA JEDETE PREVIŠE ŠEĆERA  

Činjenica je da je previše šećera može biti štetan po zdravlje. To manje-više svi znaju. Ali ne znaju da prevelike doze unesemo preko određenih industrijski prerađenih namirnica. Okrijte kako vas telo upozorava kada ste pretrali

Previše šećera škodi zdravlju

Da li znate da je optimalan dnevni unos šećera 10 kašičica za muškarce i negde oko šest kašičica za žene. Mnogi će reći da piju nezaslađenu kafu ili čaj i da ne unose šećer, ali istina je drugačija.

Kroz određene namirnice, naročito industrijski prerađene unosimo i preko dozvoljne doze šećera u organizam.
U ovom članku nećemo se baviti industrijskim namirnicama koje imaju visok procent šećera. To možete pročitati i na deklaraciji.
Objasnićemo vam na koji način vas telo upozorava da ste uneli previše šećera.

Sedam upozoravajućih znakova da jedete previše šećera

Naše telo je savršeno dizanjirano. Kada preteramo s unosom šećera, poslaće nam upozoravajuće signale.

1. Nedostatak energije i umor

Činjenica je da hrana bogata šećerima povećava količinu ugljenih hidrata i daje energiju – ali to je samo privremeno. Posle toga se osećate jako umorno.

2. Žudnja za ugljenim hidratima / šećerom

Ako ne može da prođe dan, a da ne konzumirate ugljene hidrate, to je znak da ste postali zavisni od šećera. Vreme je da učinite nešto po tom pitanju.

3. Česti grip i prehlada

Da li ste znali da šećer slabi imuni sistem? On tada nije u stanju da vas odbrani od gripa, prehlade, virusa ili hronične bolesti.

4. Mozak postaje usporen

Mehanizam je jednostavan: kada jedete prevše šećera, nivo šećera u krvi brzo raste, ali i brzo pada. A, trebalo bi da pada postepeno. U suštini, ishrana s previše šećera povećava rizik od remećenja kognitivnih funkcija.

5. Ništa vam nije dovoljno slatko

Ako jedete previše šećera, to će povećati nivo toleranciju na šećer i telo će ga sve više tražiti i ništa vam nije dovoljno slatko. Ako, barem na nekoliko dana izbegavate hranu bogatu šećerima, smanjće se i nivo tolerancije.

6. Problemi sa stopalima i kožom

Previše šećera u namirnicam može da izazove i određene upalne probleme na koži. Dakle, ako isuviše suvu ili masnu kožu, ekcem, rozaceu ili akne, pripazite na ishranu.

7. Povećanje telesne težine

Mnogo šećera znači i više kalorija. Šećer ne sadrži vlakna ili proteine koje će vas zasititi. Previše šećera može da podstakne veće lučenje insulina što dovodi do insulinske rezistencije. To dovodi do povećanja telesne težine i prekomernog rada pankreasa. A, krajni rezultat je pojava dijabetesa.

Kao što vidite, šećer može biti veoma štetan po vaše zdravlje. Zato vodite računa o količinama koje unosite u organizam.

 

Foto: a_namenko / gettyimages.com