Kako najlakše zatrudneti: 10 prirodnih metoda koje mogu da pomognu

by | 09.04.2024
Kako najlakše zatrudneti: 10 prirodnih metoda koje mogu da pomognu

Iako uspešnost začeća varira za svaku ženu u zavisnosti od njene plodnosti, generalno postoje neke preporuke koje mogu pomoći u ovom procesu. Evo kako možete najlakše zatrudneti.

 

Da li ste napravili nekoliko pokušaja i još uvek ne možete da zatrudnite? Pre svega, preporučljivo je otići kod lekara. Ali postoje i neke prirodne metode koje vam mogu pomoći da zatrudnite.

Kako najlakše zatrudneti?

Normalno je da svaka žena u nekom trenutku svog života poželi da bude majka. Bez obzira na godine ili stanje, to je prirodna želja, iako je to ponekad praćeno anksioznošću, sumnjama, pa čak i poteškoćama.

I dok neki imaju sposobnost da zatrudne čim žele, drugi se moraju potruditi. Ali, morate shvatiti da nisu svi organizmi isti.

Sada, pošto je to važna odluka za vas, morate da napravite neke promene. Isto tako, ne škodi isprobavanje ovih prirodnih metoda za trudnoću. Lako se primenjuju, a generalno se zasnivaju na unapređenju vašeg zdravlja i promeni određenih navika.

Šta treba da izbegavate ako želite zatrudneti?

Pored prirodnih metoda koje mogu da vam pomognu da zatrudnite, postoje i stvari koje utiču na vas, te stoga treba da izbegavate po svaku cenu. Najvažnije su sledeće:

 • Presranite da pušite: Poznato je da konzumiranje duvana negativno utiče na plodnost žena. Isto je pronađeno i kod muške populacije, pa bi i jedni i drugi trebalo da smanje ili potpuno izbegavaju pušenje.
 • Ne pijte alkohol: Stručnjaci upozoravaju na probleme sa plodnošću povezane sa unosom alkohola. Trenutno nije utvrđena bezbedna doza, bilo da pokušavate da zatrudnite ili ste već trudni. Iz tog razloga, najbolje je da ga potpuno izbegavate.
 • Ne koristite drogu: Kao i kod cigareta i alkohola, upotreba droga je povezana sa fiziološkim promenama koje mogu da ometaju vašu želju da budete majka.
 • Kontrolišite unos kofeina: Predloženo je da unos između 100 i 200 miligrama kafe povećava rizik od spontanog pobačaja. Da vam dam ideju, u proseku šolja kafe sadrži 90 miligrama.
 • Izbegavajte intenzivne vežbe: Iako umereno vežbanje može povećati vašu plodnost, dokazi sugerišu da intenzivna vežba koja traje više od sat vremena dnevno može imati suprotan efekat. Na primer, može da posreduje u procesima anovulacije.
 • Izbegavajte stresne situacije: Na kraju, trebalo bi da izbegavate preterane nivoe stresa tokom i nakon pokušaja da zatrudnite. Na kraju krajeva, i kako upozoravaju stručnjaci, to može dovesti do epizoda neplodnosti.

Postoje mnoge druge stvari koje treba izbegavati ako želite da zatrudnite, ali ovo su najvažnije. Za konkretnije preporuke, konsultujte se sa svojim lekarom.

10 prirodnih metoda koje lakše začeće

Pored situacija koje treba da izbegavate, postoje i druge stvari koje možete da uradite da biste zatrudnjeli. Obratite pažnju na ove savete.

1. Obavite prethodne preglede

Analize koje se sprovode u mnogim medicinskim centrima su od velike pomoći za bezbednu trudnoću. Ovi pregledi uključuju seriju kliničkih i ginekoloških analiza kako bi se utvrdilo da li je telo spremno za trudnoću.

Zahvaljujući tome, može se proveriti da li postoje rizici za fetus ili da li može doći do komplikacija tokom i nakon trudnoće. Specijalisti smatraju ove analize osnovnim delom planirane trudnoće. Zahvaljujući njima ne samo da se mogu poboljšati šanse za uspešnu trudnoću, već se kontrolišu i varijable koje utiču na to da li je ona zdrava.

2. Folna kiselina

Folna kiselina je jedan od najvažnijih hranljivih sastojaka za zdravu trudnoću. Stoga, nekoliko meseci pre pokušaja da zatrudnite, predlaže se konzumiranje folne kiseline. Generalno, preporučena doza je 1 miligram dnevno, sve dok test ne bude pozitivan. Lekar će zatim proceniti da li bi bilo prikladno povećati dozu.

Folna kiselina je jedan od najvažnijih hranljivih sastojaka za zdravu trudnoću

Folna kiselina je jedan od najvažnijih hranljivih sastojaka za zdravu trudnoću

Folna kiselina se može naći u namirnicama kao što su: džigerica, zeleno lisnato povrće, kvasac, mahunarke, voće, žitarice i neki orašasti plodovi. U proseku, istraživači preporučuju uzimanje dva do tri meseca pre začeća.

Napomena: Vaš lekar će vam reći sve detalje koje treba da znate o suplementaciji folne kiseline.

3. Održavajte zdravu težinu

Prema istraživanju sprovedenom na ovu temu, dokazi pokazuju da žene sa prekomernom težinom imaju veću učestalost poremećaja ovulacije. Ovo zauzvrat utiče na šanse za trudnoću, čak i smanjuje uspeh tretmana za povećanje plodnosti.

Stoga, ako želite da zatrudnite, morate učiniti sve što je moguće da održite težinu koja odgovara vašoj veličini, ni previsoku ni prenisku. Zato kontrolišite unos slatkiša i masti i vežbajte umereno.

4. Vodite računa o ishrani

Nastavljajući sa prethodnom tačkom, iako ne postoji hrana koja vam posebno pomaže da zatrudnite, postoje važne hranljive materije koje su povezane sa nekim od uključenih faktora. Među onima koje treba da uključite u svoju ishranu su sledeće:

 

 • Omega-3: Podstiču hormonsku ravnotežu i jačaju imuni sistem.
 • Antioksidansi: Neutrališući delovanje slobodnih radikala, sprečavaju oksidaciju ćelija i oštećenja koja mogu naneti reproduktivnim organima.
 • Vlakna: Pomažu u smanjenju ili kontroli faktora povezanih sa rizikom od razvoja policističnih jajnika ili endometrioze.

Imajte na umu da naučnici upozoravaju na vezu između ishrane i plodnosti. Već smo preporučili da izbegavate kafu i alkohol, kao i da povećate unos hrane sa folnom kiselinom. To je jedna od najvažnijih prirodnih metoda za trudnoću.

5. Seks tokom plodnih dana

Jedna od najefikasnijih metoda za trudnoću je seks tokom ovulacije. Kao što je poznato, ovo je pravo vreme za oplodnju. Zbog toga moramo biti jasni kada se javlja i kako ga prepoznati.

Ovulacija traje 6 dana i to je period u kojem je žena najplodnija. Ovaj proces se dešava oko 14. dana menstrualnog ciklusa, kada se menstruacija javlja svakih 28 dana. Jajašce preživi oko 24 sata, a spermatozoid još nekoliko dana. Dakle, postoji šansa za trudnoću 3 ili 4 dana pre ovulacije ili 2 dana nakon nje.

Kako izračunati plodne dane: Tehnološki alati koji su danas dostupni olakšavaju izračunavanje dana ovulacije. Jednostavno unesite reči „kalkulator ovulacije“ u svoj pretraživač da biste pristupili mnogim korisnim opcijama.

Sada, neke telesne promene takođe služe kao signal za identifikaciju tih dana. Na primer, vaginalni sekret je gušći, bazalna temperatura se povećava, a ponekad se javlja bol u predelu jajnika, bilo sa jedne ili sa obe strane.

6. Vodite računa o svom zdravlju i zdravlju svog partnera

Unošenje opštih promena za zdraviji način života je opšta preporuka i to za oba partnera. Takođe je važna dobra hidratacija i dovoljno sna. Držite se dalje od stresa i nemojte ignorisati početne simptome neke eventulane bolesti. Na kraju krajeva, loše navike takođe mogu naštetiti plodnosti muškaraca.

7. Vežbajte različite seksualne položaje

Postoje seksualni položaji koji povećavaju šanse za trudnoću i drugi koji ih smanjuju. Uopšteno govoreći, postoje dva koja se ne preporučuju: Kada žena stoji ili kada je iznad svog partnera. U oba slučaja, efekat gravitacije uzrokuje da sperma brže napusti vaginu.

Neki od onih koji favorizuju proces su dobro poznata „molitvena pozicija“ i klasična „misionarska“. Pošto omogućavaju dublju penetraciju, spermatozoidi se talože najbliže grliću materice i skraćuju put do oplodnje.

8. Izbegavajte korišćenje lubrikanata kada pokušavate da zatrudnite

Procenjuje se da do 75% žena koje pokušavaju da zatrudne koristi lubrikante da bi sprečile suvoću vagine. S druge strane, maziva mogu smanjiti pokretljivost spermatozoida; pa su barijera kada je u pitanju trudnoća. Pored toga, poznato je da neka maziva mogu smanjiti kvalitet hromatina sperme; pa izbegavajte njegovu upotrebu.

9. Prirodni lekovi

Postoji širok katalog lekova prirodnog porekla koji očigledno povećavaju plodnost. Iako naučna literatura ukazuje da nisu 100% efikasni, čini se da imaju neke prednosti i stoga bi njihova konzumacija mogla biti korisna kada želite da zatrudnite. Neke poznate opcije su sledeće:

 • Crvena detelina
 • Peruanska maka
 • Maslačak
 • Neven
 • Laneno ulje i semenke
 • Pšenične klice

Zapamtite da uvek čuje da se prvo konsultujete lekara pre nego što probate bilo koji prirodni lek, kako biste izbegli neželjene reakcije i interakcije sa lekovima koje uzimate ili čak sa hranom koju redovno konzumirate.

10. Topli čajevi

Možete uzeti neke od gore navedenih biljaka za čajeve, a tu su i druga pića: kamilica, menta, zeleni čaj. Ovi čajevi će vam pomoži da se opustite, poboljšate raspoloženje i smanjite anksioznost.

Ukratko, da biste zatrudnjeli, morate da vodite zdrav način života (zdravo jedete, dovoljno se odmarate, razbistrite um, vežbate, imate zdrav seks itd.), sledite uputstva lekara i, pre svega, ne podležete pritisku i zahteve koje možete sebi nametnuti.

g-stockstudio; photka / gettyimages.com