Smirite napete nerve: Metoda 5 čula

by | 12.09.2023
Smirite napete nerve: Metoda 5 čula

Od ukusa preko mirisa do dodira, evo nekoliko načina koje možete korisititi da smirite napete nerve

Kada ste preopterećeni pojedini okidači mogu učiniti da se osećate teksobno. Saznajte kako da pomoću pet čula na prirodan način smirite napete nerve.

Opustite napete nerve

U životu, mnogi ljudi se često žale da su izuzetno preopterećeni. Pojedini okidači takođe mogu učiniti da se osećte preopterećeno, anksiozno i uda uđete u režim borbe ili bekstva. U tim scenarijima, važno je koristiti tehnike koje će vam pomoći da smirite nervni sistem i koje će učiniti da se telo i um osećaju opušteno.

Naših pet čula je način na koji stupamo u interakciju sa okolinom oko nas, tako da je fokusiranje naših čula najbrži način da smirimo nervni sistem.

Smirite napete nerve metodom 5 čula

Metodom 5 čula možete uveriti nervni sistem da ste u bezbednom okruženju i da niste u opasnosti.

1 Vid

Način na koji se opažaju stvari mnogo pomažu u smirivanju nervnog sistema. Kada se osoba oseća uznemireno ili nesigurno, trebalo bi da prilagodi svetlo u prostoriji da ne blješti i da je najpribližnije pridornom osvetljenju. Takođe, može da vas opusti gledanje zalaska ili izlaska sunca.

2 Zvuk

Zvuk ili buka takođe mogu uticati na nervni sistem. U slučaju stresa i anksioznosti, treba se okružiti opuštajućim zvukom koji će smiriti um i telo. Glas voljene osobe, vreme provedeno u prirodi i uranjanje u te zvuke ili omiljene pesme takođe može da opusti napete nerve.

3 Miris

Miris ima značajan uticaj i na nervni sistem. Difuzna eterična ulja ili držanje bočice omiljenog parfema u blizini može da opusti. Takođe, ne treba isključiti ni sveže pečenih kolača koji ispunjavaju dom i daju osećaj mira i sigurnosti. To je dovoljno da se oseti sreća i zadovoljstvo.

4 Dodir

Bezbedan ili zdrav dodir može da smiri i pruži osećaj sigurnosti. Zagrljaj voljene osobe učiniće da se osećate bezbedno ili možete čak da se umotate u nežno plišano ćebe.

5 Ukus

Pripremanje omiljene hrane, ispijanje toplog napitka može pomoći u smirivanju nervnog sistema i pružiti dozu sreće i optimizma.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Dijana Škorić

Pheelings Media / gettyimages.com